Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ποια τα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές – Έρχεται κύμα εθελουσίας και μειώσεις θυγατρικών στο εξωτερικόfosphotos.com | Alexandros Katsis

fosphotos.com | Alexandros Katsis

Tη Δευτέρα θα υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες τα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans), τα οποία θα περιλαμβάνουν τα σημεία συμφωνίας με την τρόικα και την επιτροπή ανταγωνισμού (DGCom).

Στα πλάνα είναι η εθελουσία έξοδος για τουλάχιστον 5.000 εργαζομένους, το κλείσιμο θυγατρικών, αλλά και μείωση επιτοκίων. Τα σχέδια θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests, οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, ενώ θα καθορίσουν τη στρατηγική των τραπεζών έως το 2017.

Μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές παρακολούθησης.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι λόγω της επικείμενης άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών και της φημολογούμενης εκχώρησης δανείων σε distress funds,  νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με δυσμενέστατες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία είναι τα εξής: 

-Να αυξηθεί η ροή της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα, η οποία καθυστερεί  παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βλέπουν θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από το 2015.

-Μείωση στα επιτόκια δανείων. Οι τράπεζες έχουν  ξεκινήσει τη μείωση σε χορηγήσεις και καταθέσεις και η τάση αυτή θα συνεχιστεί με σκοπό το 3% στις προθεσμιακές καταθέσεις.

-Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται και υποχρεώνονται έως το 2017 η εξάρτησή τους από ΕΚΤ και ΤτΕ μέσω του ELA, να μειωθεί  και να μην  υπερβαίνει το 15% του συνολικού ενεργητικού.

-Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να πωλήσουν ένα μεγάλο ποσοστό των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια

-Βασικό σημείο είναι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ξεπεράσουν τους 5.000 εργαζομένους, ενώ τουλάχιστον 200 καταστήματα θα συγχωνευθούν και ορισμένα άλλα θα κλείσουν.

-Στο σχέδιο θα περιλαμβάνεται και η πώληση των μη τραπεζικών θυγατρικών. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές και τα ξενοδοχεία θα πωληθούν έως το 2017

-Οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές επιτροπές παρακολούθησης των “κόκκινων δανείων”, τα οποία ξεπερνούν το 30% του συνόλου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By