Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποινικές διώξεις για τις πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο

Τρεις πραγματογνώμονες συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που σημειώθηκαν

kakokairia_rodos640

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, ασκήθηκαν χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνο Μπούτσικο, αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, τον περασμένο Νοέμβριο στη Ρόδο και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο εισαγγελέας τον περασμένο Νοέμβριο και στρέφονται κατά παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου της Ρόδου αλλά και των πρώην δήμων Ιαλυσού και Πεταλούδων.

Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνο Μπούτσικο, αφορούν τα εξής αδικήματα:
-Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.
-Πλημμύρα από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο και επήλθε θάνατος κατά συρροή.
-Έκθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο του παθόντος κατά συρροή.
-Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που πιθανώς να βαρύνουν οι κατηγορίες αυτές, αυτά θα προκύψουν από τις καταθέσεις αλλά και απολογίες που θα λάβει η αρμόδια ανακρίτρια Ρόδου.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς, αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου, καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως σε ποιες περιοχές υπάρχουν ρέματα, αν έχουν μπαζωθεί και με ποιανού άδεια, πού έχει «κολλήσει» το έργο της γέφυρας της Κρεμαστής, αν υπήρξε εντολή για το κλείσιμό της την ημέρα της θεομηνίας, γιατί δεν εφαρμόστηκε η εντολή κ.α.

Παράλληλα, με εντολή της πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες ανάλογων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που σημειώθηκαν, σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

By