Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ποιοί απέκτησαν τα 4 ακίνητα του Δημοσίου στο εξωτερικό

Του Νίκου Φιλιππίδη

taipedΚαλές τιμές έπιασαν σε γενικές γραμμές τα 4 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, που πωλούσε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αν και για άλλα δύο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Συνολικά μπαίνουν στα δημόσια ταμεία 41.100.000 ευρώ, ποσό που κατά τη διοίκηση του Ταμείου είναι 13,6% υψηλότερο από τις τιμές εκκίνησης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε η πώληση του ακινήτου στο Λονδίνου στους Richard Deitz και Marina Nacheva έναντι 27.462.880 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης ήταν 22.000.000 στερλίνες. Ο Richard Deitz είναι ο επικεφαλής του πανίσχυρου επενδυτικού κεφαλαίου Capital με αισθητή παρουσία στα ελληνικά δρώμενα, μέσω της απόκτησης μετοχών στον ΟΠΑΠ, αλλά και με δηλώσεις στον διεθνή τύπο για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με άρθρο του στο περιοδικό Economist στον Αύγουστο του 2012, πρότεινε για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους σχεδόν όλη την λύση που κατόπιν υιοθετήθηκε για την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αλλά και την παραχώρηση των κερδών της ΕΚΤ. Η Marina Nacheva είναι κτηματομεσίτρια με παρουσία στην βρετανική αγορά.
Το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων στη Λευκωσία πωλείται στον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Tofarco του Λάκη Τοφαρίδη έναντι 8.300.000 ευρώ. Ο Λάκης Τοφαρίδης είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI (Τμήμα Κύπρου)με έντονη παρεμβατικότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο μνημόνιο, ιδιαίτερα στους τομείς της φορολόγησης ακινήτων.
Στην βελγική επενδυτική εταιρεία ακινήτων Home Invest Belgium πωλήθηκε το πολυόροφο κτίριο των Βρυξελλών έναντι 3.240.000 ευρώ και σε σέρβικο όμιλο (KM6 Consortium) το κτίριο στο Βελιγράδι, έναντι 2.075.000. Η Home Invest Belgium αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία real estate στο Βέλγιο με ειδίκευση στην αγορά των Βρυξελών. Επικεφαλής της είναι ο Guy Van Wymersch.
Για τα ακίνητα στην Τασκένδη και τη Λιουμπλιάνα, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την εκ νέου προκήρυξη διαγωνισμού εντός 15 ημερών.
Για την ολοκλήρωση της πώλησης απαιτείται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για το ακίνητο στη Λευκωσία απαιτείται και η άρση του προσωρινού διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΣ για τα 4 ακίνητα του εξωτερικού, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γιάννης Εμίρης, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Σε μια δύσκολη συγκυρία δικαιώθηκαν οι επιλογές μας, πράγμα που μας ενθαρρύνει για τη συνέχεια. Η συστηματική και διαφανής δουλειά του Ταμείου αποδίδει καρπούς.»

By