Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι εκλέγονται στα δημοτικά συμβούλια Αθήνας και Πειραιά

Στον Δήμο Αθηναίων τις πρώτες θέσεις από τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην πόλη» φέρονται να καταλαμβάνουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Αθανάσιος Βερέμης, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Βασιλικός

ekloges-kalpesA

Δημοτικά συμβούλια με την παρουσία πολλών ευρέως γνωστών προσώπων από πολλούς χώρους προβλέπεται να προκύψουν ειδικά για τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά εφόσον οι ψηφοφόροι προτίμησαν όσους γνωρίζουν έστω και εξ αποστάσεως.

Οι διάσημοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσημη καταμέτρηση. Ετσι, στον Δήμο Αθηναίων τις πρώτες θέσεις από τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην πόλη» φέρονται να καταλαμβάνουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος (ηθοποιός), Αθανάσιος Βερέμης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), ενώ από τον συνδυασμό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη «Ανοιχτή Πόλη» οι Νίκος Φίλης (διευθυντής της Εφημερίδας Αυγή), Ντίνος Καρύδης (ηθοποιός), Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Θανάσης Σκρουμπέλος (συγγραφέας) και Στάθης Δρογώσης (συνθέτης).

Από τον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου φέρονται να προηγούνται οι Θ. Πλεύρης (πρώην βουλευτής), Χρήστος Τεντόμας (αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων), Αθανάσιος Σπυράκος (συνταξιούχος αστυνομικός), Ανδρέας Τσώκος (υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ και γραμματέας της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ) και Δημήτρης Κωνσταντάρας (δημοσιογράφος).

Στον Πειραιά τις περισσότερες ψήφους από τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής» πιθανότατα συγκεντρώνουν οι Βαγγέλης Μαρινάκης (εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός), Πέτρος Κόκκαλης (επιχειρηματίας), Ειρήνη Νταϊφά (κόρη του εκλιπόντος πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σταύρου Νταϊφά), Αντώνης Νικοπολίδης (πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού). Από τον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» προηγούνται οι Πασχαλίνα Καλαγιά – Καραμαλάκου (πρόεδρος κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά), Αν. Κάρ­λες, Κ. Μανωλάκος, Ελ. Κού­βαρη.

Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία των σταυρών θα ανακοινωθούν από τα πρωτοδικεία της χώρας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η καταμέτρηση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε αυτές τις εκλογές.

Στο μεταξύ, λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής του β΄ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, την Κυριακή 25 Μαΐου οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτή τη φορά θα διαλέξουν έναν από τους δύο υποψηφίους δημάρχους ανάμεσα στους οποίους διεξάγεται η εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης σε κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Ωστόσο το εκλογικό υλικό καθώς και τα άτομα που θα διεξάγουν την εκλογική διαδικασία (εφορευτική επιτροπή κ.λπ.) θα είναι ίδια με την προηγούμενη Κυριακή.

Οι πολίτες που είναι διπλοεγγεγραμμένοι (στον εκλογικό κατάλογο δίπλα στο όνομά τους υπάρχει η ένδειξη Δ) μπορούν να ψηφίσουν μόνον εφόσον έχουν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα και πάντα στο ίδιο τμήμα με αυτό που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο μόνο για δήμαρχο, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

By