Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ποιοι μπαίνουν σε κινητικότητα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υπαγωγή σε κινητικότητα στις 23 Σεπτεμβρίου 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

dioikitiki metarrithmishΣτους περίπου 4.400 εργαζόμενους που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα τον Ιούλιο (2.200 σχολικοί φύλακες, 2.100 καθηγητές και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), θα προστεθούν περίπου 8.100 βάσει των κατευθύνσεων που χαράχθηκαν χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου όταν στην Αθήνα θα φτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στους 8.100 του Σεπτεμβρίου συγκαταλέγονται οι 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί, η υπαγωγή των οποίων σε κινητικότητα δρομολογήθηκε με το πολυνομοσχέδιο του Ιουλίου και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα υπουργεία, σύμφωνα με τις λίστες που ετοίμασαν και έδωσαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι ειδικότητες που «μπαίνουν στο στόχαστρο» είναι διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τεχνικοί και καθαρίστριες. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση των οργανικών θέσεων και την υπαγωγή των εργαζόμενων σε διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα το Σεπτέμβριο θα υπαχθούν:

1.835 από το υπουργείο Υγείας (181  γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό από την Πολυκλινική Αθηνών και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το Αμαλία Φλέμιγκ, 154 από το Κωνσταντινοπούλειο Νέας Ιωνίας, 176 από το Νοσοκομείο Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Νοσοκομείο Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης», καθώς και 7 εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας).

3.200 από το υπουργείο Εσωτερικών (δημοτικοί αστυνομικοί).

1.500 από το υπουργείο Παιδείας (διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ).

758 από το υπουργείο Μεταφορών ( 330 από το Ταμείο Αρωγής Σεισμοπλήκτων, 128 άτομα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και 300 από την Πολιτική Αεροπορία).

618 από το υπουργείο Εργασίας (20 από την κεντρική διοίκηση, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ).

250 από το υπουργείο Πολιτισμού (125 από την κεντρική υπηρεσία, 15 από εποπτευόμενους φορείς και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού0.

485 από το υπουργείο Οικονομικών (καθαρίστριες).

410 από το υπουργείο Άμυνας (τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό).

138 από το υπουργείο Τουρισμού (40 από την κεντρική διοίκηση και 98 από τον ΕΟΤ).

38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης (καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές).

48 από το υπουργείο Ναυτιλίας (22 από την κεντρική υπηρεσία και 26 από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

10 από το υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού).

131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (κεντρική υπηρεσία, ΕΦΕΤ,«Μπενάκειο Ίδρυμα» και ΙΓΕ).

20 από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (κεντρική υπηρεσία)

Το υπουργείο Παιδείας πιθανόν και σήμερα Τρίτη να ανακοινώσει τη λίστα με τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα υπαχθούν στην κινητικότητα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που καταργούνται υπόσχονται θερμό φθινόπωρο στην κυβέρνηση.

Με δεδομένο αυτό το κλίμα κοινωνικών αντιδράσεων, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίσθηκε να ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις. Για αυτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται ότι οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρώτο κύμα κινητικότητας απορροφήθηκαν όλοι σε άλλες θέσεις, παρόλο που ο ίδιος έχει στο παρελθόν παραδεχθεί ότι μέρος των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο εξής σε διαθεσιμότητα δεν θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και συνεπώς θα απολυθούν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση στην ανάγκη να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις και ζήτησε «να φανεί σαφέστερα ο στόχος του που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς-υπηρεσίες του δημοσίου για την κάλυψη κενών σε άλλους -και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς».

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By