Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιος είναι ο γιος ψαρά που έγινε πάμπλουτος και τώρα δίνει 300 εκατ. ευρώ για το 51% της Μίλαν

Ο Πίτερ Λιμ γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη το 1953. Γιος ψαρά, σπούδασε λογιστής στο Περθ της Αυστραλίας και στα φοιτητικά του χρόνια δούλεψε ως ταξιτζής, μάγειρας και σερβιτόρος για να τα βγάλει πέρα.

1Από εκεί μεταπήδησε στα χρηματιστηριακά και εν συνεχεία ασχολήθηκε με τις επενδύσεις  Δημιούργησε την περιουσία του βάζοντας τα λεφτά του σε μια εταιρεία που παρήγε φοινικέλαιο.  Τώρα, έχει δίκτυο κλινικών, ενώ είναι γνωστή η συμμετοχή του σε άλλη μία εταιρεία που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στη διεθνή διανομή και πώληση ρούχων (Valentino, GAP κ.ά.).   Επί σειρά ετών συνδέθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την επέκτασή της στην ασιατική αγορά. »  Ακόμη, έκανε πρόταση για την αγορά της Λίβερπουλ το 2010, ενώ υπήρξε το σενάριο αγοράς της Μίντλεσμπρο και της Ρέιντζερς και χρηματοδότησης της Ατλέτικο Μαδρίτης Προς το παρόν είναι χρηματοδότης της McLaren στη Formula 1 και ετοιμάζεται να χτίσει μια νέα πίστα για μηχανοκίνητα σπορ στη Μαλαισία, με προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ.

Αν είσαι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τότε αυτή είναι μια κάθε άλλο παρά ευχάριστη περίοδος της ζωής σου. Εχοντας σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, που τον κρατούν μακριά από την πολιτική σκηνή, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός βλέπει τη μιντιακή του αυτοκρατορία να διάγει μέρες ισχνών αγελάδων, ενώ και η αγαπημένη του Μίλαν δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της. Τουναντίον, επηρεασμένη από την οικονομική στενότητα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πάλαι ποτέ Καβαλιέρε, η άλλοτε κραταιά ομάδα του Μιλάνου βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση της ιστορίας της, κατά την οποία, αντί να μάχεται για την κατάκτηση της κορυφής στο Καμπιονάτο, βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας, μην μπορώντας να συγκροτήσει ένα αξιόλογο σύνολο, παρά τις αρκετές και καλές μονάδες που βρίσκονται στις τάξεις της – όπως, πρώτα και κύρια, οι Μάριο Μπαλοτέλι και Κακά.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι οι εν λόγω συνθήκες δίνουν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το ιδανικό άλλοθι προκειμένου να απεμπλακεί από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τη Μίλαν, βρίσκοντας έναν αξιόπιστο επενδυτή που θα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα να οδηγήσει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Μιλάνου στη νέα εποχή. Μια εποχή, δηλαδή, κατά την οποία πολλά από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης υποκύπτουν στη… γοητεία -και τα δολάρια- Αράβων, Ασιατών και Ρώσων, κυρίως, μεγιστάνων, οι οποίοι διασφαλίζουν μεν την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη διακίνηση πακτωλών χρημάτων κατά τις μεταγραφικές περιόδους, απ’ την άλλη όμως οι ενέργειες και οι δραστηριότητές τους συχνά πυκνά δεν περιβάλλονται από απόλυτη διαφάνεια… Ισως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που ο Μπερλουσκόνι -ο οποίος επίσης δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τη διαφάνεια- διστάζει, προς το παρόν, να πει το «si» στον μεγιστάνα από τη Σιγκαπούρη, Πίτερ Λιμ, ο οποίος φέρεται να προσφέρει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει το 51% των μετοχών του ιταλικού συλλόγου. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, είχε γίνει γνωστό από τη γενική διευθύντρια των «ροσονέρι» Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι ότι οι ιθύνοντες της ομάδας είναι ανοιχτοί σε ξένους επενδυτές, αλλά δεν θέλουν να πουλήσουν πάνω από το 30% των μετοχών. Ο Λιμ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποτυχημένα προσπαθήσει να πάρει τη Λίβερπουλ και τη Βαλένθια, θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση στη Μίλαν και είναι έτοιμος να κάνει αυτή τη μεγάλη προσφορά για να πάρει τα ηνία του συλλόγου. Η ισπανική «AS» έγραψε μάλιστα ότι ο 61χρονος επιχειρηματίας συναντήθηκε με τον «ισχυρό άντρα» της Μίλαν Αντριάνο Γκαλιάνι την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν μια ενδεχόμενη επένδυση. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα γίνει μια δεύτερη συνάντηση με σκοπό να καταφέρουν να έρθουν σε μια συμφωνία που θα ευχαριστεί και την οικογένεια Μπερλουσκόνι.

Για την ώρα, πάντως, την όλη υπόθεση δείχνει να καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς οι πληροφορίες όχι μόνο έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το σταγονόμετρο, αλλά και η ίδια η πλευρά της Μίλαν διαψεύδει ακόμα και την ύπαρξη πρότασης από τον Ασιάτη επιχειρηματία. Χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μόνο μετά τα δημοσιεύματα, η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι βγήκε και απέρριψε τα σενάρια περί πρότασης Λιμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όχι μόνο ο τελευταίος δεν έχει υποβάλει καμία προσφορά «για καμία μετοχή της Μίλαν», αλλά και ότι, ούτως ή άλλως, 300 εκατ. ευρώ είναι το κόστος μόλις του 31% των μετοχών του ιστορικού συλλόγου. Βέβαια, σε αυτή την τελευταία αποστροφή των λόγων της κόρης του Μπερλουσκόνι ίσως να κρύβεται η μισή αλήθεια για την προσφορά από τη Σιγκαπούρη, καθώς οι Ιταλοί μοιάζουν εμμέσως να του κλείνουν το μάτι προκειμένου να ανεβάσει το ποσό που δίνει και να επανέλθει με νέα, σαφώς πιο βελτιωμένη πρόταση.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

By