Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιος είναι ο γόης, βασιλιάς των παπουτσιών που μπήκε στο Χρηματιστήριο

Η ιδέα που θα σε κάνει πλούσιο μπορεί να ξεκινήσει και από μία παραλία.

gentz

Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της ανόδου της επιχείρησης του Robert Gentz, οικονομολόγου, ο οποίος μαζί με το φίλο του και συμφοιτητή του David Schneider ίδρυσε την επιτυχημένη και πρόσφατα εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία e-commerce Zalando.

Είναι μία από τις δημόσιες προσφορές που οι επενδυτές στην Ευρώπη, περίμεναν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής, η διαδικτυακή Zalando, διέθεσε το πρώτο πακέτο μετοχών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.Η αρχική τιμή των 21,5 ευρώ, στο μέσο της συνεδρίασης, ανέβηκε στα 24 ευρώ, άνοδος 12%. Η εταιρεία, δέχεται πάνω από 3.000.000 παραγγελίες το μήνα και στις ιστοσελίδες της, οι καταναλωτές βρίσκουν προϊόντα από 1.500 ετικέτες. Έχει παρουσία σε 15 χώρες και απασχολεί 7.400 εργαζόμενους.

zalando

 

Το “μία φορά και έναν καιρό”, λοιπόν, ξεκινά σε μια παραλία στη Γουατεμάλα. Ο Gentz κάνει διακοπές στις αρχές του 2007 και διάβαζε στην εφημερίδα ότι η StudiVZ πωλήθηκε στην Holtzbrinck Publishers για το γιγαντιαίο ποσό των € 85.000.000. Αυτό ήταν το κλικ για να έρθει η ιδέα, αφού αναρωτήθηκε πώς μπορεί μια ιστοσελίδα να είναι τόσο πολύτιμη;

Ο Gentz δεν μπορούσε να ξεχάσει αυτό το ποσό. Έβαλε σκοπό να βρει τη δική του εταιρεία στο διαδίκτυο. Είχε όλα τα προσόντα. Ήταν 23 ετών, αριστούχος και είχε προυπηρεσία στο Boston Consulting Group και τη Morgan Stanley. Είχε, επίσης, την αγάπη για τη Λατινική Αμερική και ξεκινήσαν την αναζήτηση μαζί με τον φίλο του David Schneider. Λίγους μήνες αργότερα ίδρυσαν την πρώτη startup στο Monterrey του Μεξικό. Ονομαζόταν Unibicate, ένα κοινωνικό δίκτυο για τα πανεπιστήμια στο Μεξικό, την Αργεντινή και τη Χιλή.

Τελικά, η ιδέα δεν ήταν τόσο καλή, είχε δύσκολο λογισμικό και κανείς επενδυτές δεν ήθελε να “μπει” στην εταιρεία. Ο Robert Gentz ​​και David Schneider το παρατάνε και ζουν στο Μεξικό για οκτώ μήνες χωρίς μισθό και στο… δρόμο. Έκαναν διάφορες δουλειές και είχαν πάντα στο μυαλό τους για το ποια θα είναι η επόμενη ιδέα. Δεν άφησαν ούτε λεπτό τον εαυτό τους να αποθαρρυνθούν από την αποτυχία τους.
Άρχισαν, λοιπόν, τη δεύτερη προσπάθεια τους πίσω στη Γερμανία: ένα online κατάστημα υποδημάτων Zappos, ιδέα του Gentz, η οποία εξαγοράστηκε αργότερα από την Amazon. Το παρατσούκλι του έμεινε: Ο βασιλιάς των παπουτσιών.

Αλλά το επόμενο βήμα ήταν ακόμα ποιο “δυνατό”. Με έδρα το Βερολίνο ιδρύουν το ηλεκτρονικό κατάστημα Zalando και η ιστορία της επιτυχίας ξεκίνησε. Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, οι Robert Gentz και David Schneider εξακολουθούν να διαχειρίζονται την εταιρεία. Zalando και απολαμβάνουν το “χαρούμενο τέλος”.

Πηγή: NEWMONEY

By