Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποιος είναι ο 46χρονος ιδρυτής του eBay

O Pierre Omidyar, ιδρυτής και πρόεδρος του eBay, έγινε δισεκατομμυριούχος το 1998 όταν η online εταιρεία πλειστηριασμών του μπήκε στο Χρηματιστήριο. Ηταν μόλις 31 ετών.

pierreΣήμερα, ο 46χρονος Αμερικανοιρανός κροίσος διαθέτει μια περιουσία που ανέρχεται στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην 161η θέση του καταλόγου με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, μόνο μέσα σε μία μέρα έγινε φτωχότερος κατά 1,1 δισ. δολ., και η περιουσία του μειώθηκε κατά 11,8%.

Ο Pierre Omidyar γεννήθηκε στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς. Η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν 6 χρονών.

Από παιδί ήταν κολλημένος με την τεχνολογία και συχνά έκανε κοπάνα από τη γυμναστική για να παίξει με τους υπολογιστές του σχολείου. Ο γυμνασιάρχης αντί να τον τιμωρήσει, του ανέθεσε να φτιάξει ένα πρόγραμμα για την ταξινόμηση της βιβλιοθήκης με μισθό 6 δολάρια την ώρα.

Ο Omidyar σπούδασε πληροφορική στο Tufts University.

«Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι κάποια μέρα θα ξεκινούσα μία εταιρεία, η οποία θα ήταν πραγματικά επιτυχημένη. Απλά μου άρεσε που δούλευα με πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες», έχει πει ο ίδιος.

Το 1991 μαζί με 3 φίλους, έφτιαχναν προγράμματα pen-computing. Για πλάκα, έστησε ένα από τα πρώτα e-commerce sites που το ονόμασε eShop και το ενσωμάτωσε στο εταιρικό τους site. Η εταιρία δεν πήγε καλά, αλλά το eShop αποδείχθηκε αρκετά επικερδές, με αποτέλεσμα να τραβήξει την προσοχή της Microsoft που τελικά το αγόρασε.

Όταν ήταν 28 ετών, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, έγραψε τον αρχικό κώδικα για το site που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα brands του internet, το διάσημο site πλειστηριασμών eBay.

Ο Omidyar ανέβασε το site στις 4 Σεπτεμβρίου του 1995 και το ονόμασε αρχικά Auction Web. Το site φιλοξενήθηκε σε έναν άλλο ιστότοπο, τον οποίο ο Omidyar είχε δημιουργήσει για να δίνει πληροφορίες για τον ιό Έμπολα.

Το όνομα eBay το αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς η αρχική του επιλογή «echobay» ήταν ήδη κατοχυρωμένη.

To eBay διπλασίαζε τα μεγέθη του κάθε τρίμηνο. Ο Omidyar και ο στενός συνεργάτης Skoll, αποφάσισαν ότι χρειάζονταν χρηματοδότηση και μία έμπειρη διευθυντική ομάδα. Το 1997 παρουσίασαν το business plan τους στο επενδυτικό σχήμα Benchmark Capital και πήραν 4,5 εκατ. δολ. χρηματοδότηση.  Η Margaret Whitham, η οποία προέρχονταν από την εταιρία παιχνιδιών Hasbro, ανέλαβε CEO της εταιρείας.  Δημιούργησε τμήμα marketing, καθάρισε το site από πλειστηριασμούς ερωτικού περιεχομένου και οδήγησε την εταιρία στο χρηματιστήριο το 1998. Η αρχική τιμή της μετοχής ήταν 18 δολάρια, αλλά 4 μήνες αργότερα εκτοξεύθηκε στα 300 δολάρια κάνοντας αυτόματα τον Omidyar δισεκατομμυριούχο.

Είναι ενδεικτικό ότι προϊόντα αξίας άνω των 2.000 δολαριών αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο χέρι μέσω του eBay.

Ο Οmidyar αφιερώνει πολύ χρόνο στη Omidyar Network, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει στόχο να βοηθήσει καινοτόμους οργανισμούς που στοχεύουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόοδο. Μέχρι σήμερα έχουν δωρίσει πάνω από 270 εκατ. δολ.  σε τέτοιους οργανισμούς παγκοσμίως.

Μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης των  Bill Gates και Warren Buffett, Giving Pledge, ο Omidyar και η σύζυγός του Pam, αποτελούν τους μεγαλύτερους ιδιώτες χορηγούς στη μάχη κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων την τελευταία πενταετία.

Το τελευταίο του τολμηρό εγχείρημα είναι η νέα online εκδοτική εταιρεία εταιρεία First Look Media, στην οποία  θα επενδύσει  250 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία λάνσαρε το πρώτο της site με την ονομασία The Intercept.

Πρόκειται για ένα δυναμικό site με «ισχυρές υπογραφές», που θέλει να φτάσει στα άκρα όσον αφορά αποκαλύψεις που σχετίζονται με τις διαρροές του Edward Snowden, σχετικά με την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) – και όχι μόνο…

ΠΗΓΗ: new money

By