Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιος θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Η Goldman Sachs λέει Βραζιλία. Η ING, λέει Ισπανία…

mundialA

Η Goldman Sachs λέει Βραζιλία. Η ING, λέει Ισπανία…

Την προηγούμενη εβδομάδα οικονομολόγοι της Goldman Sachs χρησιμοποίησαν κάποιους στατιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να προβλέψουν το νικητή του Μουντιάλ, που ήταν η Βραζιλία.

Οσονούπω, προέκυψαν οι οικονομολόγοι της ING χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τακτική προσέγγισης προκειμένου για τις δικές τους προβλέψεις, όπου αμφισβητούν την Βραζιλία και στέλνουν στο Πόντιουμ την Ισπανία.

Καθώς η Goldman Sachs χρησιμοποίησε παλαιότερες τακτικές για τις δικές της προβλέψεις, η ING αυτό που έκανε ήταν να προσπαθήσει να προβλέψει ποια ομάδα θα κερδίσει το τουρνουά, βασιζόμενη στην ποιότητα των παικτών, μετρημένη από την αξία αγοράς του συλλόγου!

Για να καθορίσει την αξία αγοράς του συλλόγου, η ING χρησιμοποίησε- επεξεργάστηκε μάλλον, την αξία μεταγραφής κάθε μέλους της 23αδας (τα μέλη της αποστολής δηλαδή, κάθε χώρας στο Μουντιάλ).

Βέβαια, αυτή η τεχνική …υποφέρει από κάποια προβλήματα, ανεπάρκειες ίσως που, όμως, δεν αλλάζουν κατά πολύ το τοπίο…
Τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν για μεταγραφές, καθορίζονται από παράγοντες διαφορετικούς, σε σχέση με την ικανότητα των παικτών στο γήπεδο… Όπως για παράδειγμα, ο χρόνος που έχει απομείνει για τη λήξη του συμβολαίου του παίκτη, η αξία μεταπώλησης η, η προθυμία των κλαμπ να επιχειρήσουν την δοσοληψία… Αυτοί είναι μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το τίμημα μιας ομάδας ώστε να ελκύσει έναν ποδοσφαιριστή, να τον κλέψει από …τα νύχια κάποιας άλλης.
Ποια λοιπόν, Εθνική ομάδα έχει τη μεγαλύτερη αξία αγοράς;Η Ισπανία. Είναι ξεκάθαρο.

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι πρώτοι, ενώ ακολουθούνται από τη Γερμανία και την Βραζιλία…

Ισπανία 675 εκ. ευρώ
Γερμανία 609
Βραζιλία 507
Γαλλία 453
Αργεντινή 410
Βέλγιο 378
Αγγλία 362
Ιταλία 350
Πορτογαλία 322
Ουρουγουάη 236
Ολλανδία 225
Κολομβία 225
Κροατία 210
Ρωσία 200
Ελβετία 193
Χιλή 152
Ακτή 132
Καμερούν 127
Βοσνία 121
Ιαπωνία 106
Γκάνα 104
Μεξικό 104
Ελλάδα 87
Νιγηρία 81
ΗΠΑ 63
Αλγερία 62
Εκουαδόρ 57
Ν.Κορέα 56
Κόστα Ρίκα 32
Αυστραλία 24
Ονδούρα 23
Ιράν 23

Ασφαλώς στην όλη αναζήτηση υπάρχει και το στοιχείο της τύχης –αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη: η μαντεψιά.
Η ING υπολόγισε την αξία του Μέσι στα 130 εκ. –ποσό που ξεπερνά κατά πολύ, όλη την ομάδα του Ιράν και της Ονδούρας ενώ προσθέτει και… κάτι από τα λεφτά που έδωσε ένας σύλλογος για την απόκτηση κάποιου παίκτη (όπως συνέβη με την Ρεάλ και τον Μπέϊλ: 99 εκ. ευρώ η μεταγραφή –άντε να προσθέσουμε το μισό από αυτό το ποσό…).

Το ραπόρτο της ING προσφέρει και ένα μοναδικό βαρόμετρο για να μετρήσει ο οποιοσδήποτε, ποια χώρα έχει τους πιο παθιασμένους φιλάθλους. Είναι αυτοί της Χιλής, που προτίθενται να διαθέσουν όσα (τα πάντα!), αν ξέρουν όμως ότι η ομάδα τους θα πάει τελικό.

Στην αντίπερα όχθη; Οι Αμερικανοί νοιάζονται ελάχιστα…

Βαγγέλης Μελέκογλου 

By