Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποιος θα σταθεί δίπλα στον Θανάση ;

Γράφει η @MPOUZOUKAKI

@MPOUZOUKAKIΒρεθήκαμε στην Μανωλάδα για να δούμε τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες – εργάτες γης και μας προέκυψε μια παράπλευρη ιστορία που μας απασχόλησε το ίδιο με αυτή για την οποία πήγαμε.

Μιλούσαμε με πρόσφυγες στη κεντρική πλατεία της Μανωλάδας και μας πλησίασε ένας και μας ρώτησε αν μπορεί να μας πει κάτι.

”Φυσικά” του απαντήσαμε, και μας είπε ότι τον λένε Θανάση.

Τον ρωτήσαμε αν είναι το εξελληνισμένο όνομά του και προς έκπληξη μας απάντησε ότι είναι έλληνας , έβγαλε δε και την ταυτότητα από την τσέπη του και μας την έδειξε!!! (το παρουσιαστικό και το ντύσιμό του ήταν απόλυτα συμβατά με αυτά των προσφύγων, το ίδιο και η ομιλία του).

Άρχισε να μας λέει την ιστορία του. Ένα μήνα μετά την γέννα , η γυναίκα του πέθανε στο σπίτι τους στη Μανωλάδα.
Μόλις η μητέρα του είδε τη νύφη της νεκρή , έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε την ίδια μέρα (έβγαλε από ένα κίτρινο ντοσιέ τα κηδειόσημα και τα πιστοποιητικά θανάτου για να μας τα δείξει).
Δεν πέρασαν μερικές μέρες από τις κηδείες και ήρθαν υπάλληλοι της πρόνοιας στο σπίτι του και αφού είδαν την κατάστασή του , έκριναν , πως οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να μεγαλώσει το παιδί μαζί του.
Η αδερφή του που ήταν μπροστά , τους είπε ότι αυτή έχει αναλάβει το παιδί πλέον και το έχει πάρει σπίτι της (είναι παντρεμένη , έχει δυο παιδιά 17-18 χρονών και είναι αρκετά ευκατάστατη).
Πράγματι , ο Θανάσης , έδωσε το παιδί στην αδελφή του και το επισκέπτεται καθημερινά στο διπλανό χωριό , που είναι το σπίτι της.
Η πρόνοια όμως , κίνησε νομικές διαδικασίες και σε συντομότατο χρονικό διάστημα βγήκε δικαστική απόφαση που αφαιρούσε την κηδεμονία του παιδιού από το Θανάση και περνούσε στην δικαιοδοσία της πρόνοιας.
father-and-child-in-armsΤώρα περιμένει από μέρα σε μέρα να γίνει εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου.
Στην ερώτησή μας αν έκανε έφεση μας απάντησε ότι δεν έχει λεφτά και ότι δεν ξέρει τις διαδικασίες.
Τον ρωτήσαμε να μας πει το σκεπτικό του δικαστηρίου που του πήραν το παιδί και για ποιον λόγο τον έκρινε ακατάλληλο. Μας απάντησε πως, απ’ ότι κατάλαβε, τον κατηγόρησαν ότι δεν έχει σταθερή – σοβαρή δουλειά (δουλεύει ως ψήστης σε μια κινητή καντίνα) και ότι πίνει.
Τον ρωτήσαμε αν όντως πίνει και μας απάντησε πως πίνει μερικές μπύρες και ότι αν είχε συμβεί σε οποιονδήποτε αυτό που του συνέβει η αντίδραση των άλλων μπορεί να ήταν και χειρότερη (αν έχανα σύντροφο και μάνα την ίδια μέρα δεν ξέρω πως θα είχα αντιδράσει).
Τον ξαναρωτήσαμε ποια είναι η αντίδραση των συγχωριανών του και μας είπε ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία και ότι σκέφτηκε πολλές φορές να ανέβει στο υδραγωγείο του χωριού και να δώσει τέλος στη ζωή του.
Μας είπε ότι πήγε στον δήμαρχο και στο νομάρχη στον Πύργο και ότι όλοι τον αντιμετώπισαν ως κατώτερο, μη σας πω και ως ανύπαρκτο.
Στην ερώτησή μας , τι μπορούμε να κάνουμε για να τον βοηθήσουμε, μας απάντησε ότι θέλει να δημοσιοποιηθεί το θέμα του και να βρεθεί κάποιος δικηγόρος να τον συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνει.
Απευθυνθήκαμε σε διάφορους φορείς και δικηγόρους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δυστυχώς συναντήσαμε κι εμείς πλήρη αδιαφορία.
Γι’ αυτό δημοσιοποιούμε την ιστορία του Θανάση , αν και είμαστε εντελώς αντίθετοι στο να βγαίνουν προσωπικές ιστορίες , δυστυχισμένων ανθρώπων στην δημοσιότητα.
Θεωρούμε πως το θέμα είναι άκρως ταξικό .
Αν η κοινωνική , οικονομική , μορφωτική , εμφανισιακή του κατάσταση ήταν διαφορετική , η περιπέτεια που ζει με το παιδί του θα είχε διαφορετική εξέλιξη.
Όμως σε μια κοινωνία που διαβαθμίζει τα μέλη της και με μια δικαιοσύνη και ένα κράτος που συμπεριφέρονται διαφορετικά στους πολίτες , ο Θανάσης δεν έχει καμιά ελπίδα να δικαιωθεί.
Θεωρήσαμε αισχρό να δημοσιοποιήσουμε την ιστορία του μέσα στο πάσχα και να παίξουμε την θρησκευτική -συναισθηματική φόρτιση των ημερών και γι’ αυτό την δημοσιοποιούμε τώρα.
Ο Θανάσης χρειάζεται κάποιον ή κάποιους , από αυτούς που μιλάνε για αλληλεγγύη , ώστε να κάνουν πράξη τη θεωρία και να τον βοηθήσουν πραγματικά , μακριά από συναισθηματισμό και λύπηση , με αξιοπρέπεια.
Δεν δίνουμε ούτε επίθετο , ούτε φωτογραφίες.
Όποιος αισθάνεται έτοιμος να σταθεί δίπλα τον Θανάση για να κρατήσει το παιδί και την αξιοπρέπειά του , ας το δηλώσει στα σχόλια και θα επικοινωνήσουμε μαζί του.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By