Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ποιός εφοπλιστής ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που σχεδίαζε πριν από τριετία να φέρει την αλυσίδα Four Seasons στην Ελούντα της Κρήτης, προαναγγέλλει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην Ελλάδα.
Του Νίκου Φιλιππίδη
glogothetisΜε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του διεθνούς ομίλου εταιρειών Libra Group Γιώργος Λογοθέτης, ανέφερε ότι η Libra επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, μετά τις εξαγορές που έκανε αιολικών πάρκων και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Η Libra εξετάζει επίσης επενδύσεις στη λιανική αγορά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της στην αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
[space size=»30″]
Ο Όμιλος Libra, η οποία δημιουργήθηκε το 2003 και αριθμεί 30 θυγατρικές εταιρείες και 25 γραφεία, έχει πέντε βασικούς τομείς, που περιλαμβάνουν τη φιλοξενία, την αεροπορία, τη ναυτιλία, την ακίνητη περιουσία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ άλλοι τομείς δραστηριότητάς της είναι τα μέσα ενημέρωσης, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες και μία χρηματιστηριακή εταιρεία.
[space size=»30″]Ο όμιλος προέκυψε από μία ναυτιλιακή εταιρεία, την οποία ίδρυσε το 1976 ο Μιχάλης Λογοθέτης. Ο γιος του Γιώργος Λογοθέτης ανέλαβε τη διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης το 1993 και στο διάστημα μεταξύ του 2003 και του 2007 πούλησαν το στόλο των 70 πλοίων τους στο ανώτερο σημείο της ναυτιλιακής αγοράς, ένα χρόνο πριν αυτή καταρρεύσει το 2008.
[space size=»30″]
Μιλάει με εγκωμιαστικά λόγια για την πρωθυπουργό λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι μείωσε την αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν ακούγεται πλέον το θέμα. Αυτό ήταν αναγκαίο για να διασφαλίζεται σταθερά η εισροή επενδύσεων στη χώρα».
Η Libra, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, προχώρησε σε αγορές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων, μετά τη χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 και αυξάνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο κ. Λογοθέτης που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της. «Βλέπουμε κινητικότητα στην Ελλάδα σήμερα… το χρήμα επιστρέφει», πρόσθεσε.
[space size=»30″]
Η Libra ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη και έχει στην ιδιοκτησία την παγκόσμια φίρμα πολυτελών ξενοδοχείων «Grace Hotels», στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. «Ένας από τους πιο σημαντικούς πρόδρομους δείκτες στις επιχειρήσεις μας διεθνώς είναι οι προκρατήσεις για τα ξενοδοχεία. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η εφετινή τουριστική περίοδος της Ελλάδας θα είναι πολύ καλύτερη», σημείωσε.
[space size=»30″]
Πριν από την κρίση του 2009 η εταιρεία είχε βάλει μπρος ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας τουριστική μονάδας υψηλών προδιαγραφών στην Κρήτη, το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Ελούντα της Κρήτης, ενώ είχε κλείσει συμφωνία με τον διεθνή όμιλο «Four Seasons».  Ηρθε, όμως, η οικονομική κρίση και τα σχέδια του ομίλου άλλαξαν.
[space size=»30″]
Ποιος είναι ο όμιλος Λίμπρα
[space size=»30″]
Όμιλος Λίμπρα (Libra Group) είναι ένας παγκόσμιος ιδιωτικός όμιλος επιχειρήσεων ο οποίος ιδρύθηκε το 2003. Συγκεντρώνει τα διαφόρων μορφών επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Λογοθέτη (Logothetis), τα οποία κατά το διάστημα των προηγούμενων 28 ετών επικεντρώνονταν αποκλειστικά στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας. Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε 25 τοποθεσίες, σε τέσσερις ηπείρους, και εστιάζει κατά κύριο λόγο σε πέντε βασικούς τομείς: τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα, τα ακίνητα, τη φιλοξενία και την ενέργεια.
Η ταχεία επέκταση του Ομίλου Λίμπρα (Libra Group) κατέστη δυνατή χάρη στην πώληση 67 συνολικά σκαφών στο διάστημα μεταξύ 2004 και 2006. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ο όμιλος διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.
Πρόσφατα, πραγματοποίησε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η επιχείρηση ενοικίασης αεροσκαφών του ομίλου έχει αποκτήσει αεροσκάφη συνολικής αξίας περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2007 πούλησε ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών, ενώ στις αρχές του 2009 συνέχισε τις εξαγορές. Το 2009 και το 2010, η ναυτιλιακή εταιρεία, η Λόμαρ (Lomar), απέκτησε συνολικά σχεδόν 40 πλοία.
Τα συμφέροντά στον κλάδο των ακινήτων για οικιστική και εμπορική χρήση είναι διεθνή και περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία οικιστικών και εμπορικών ακινήτων έκτασης σχεδόν 280.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νότια Αμερική, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε κορυφαίες τοποθεσίες όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη, η Αθήνα, η Σινγκαπούρη και η Μπανγκόκ.
[space size=»30″]
Τα συμφέροντά  στον κλάδο των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας είναι εξίσου εκτεταμένα και περιλαμβάνουν 18 ξενοδοχεία υπό την ιδιοκτησία ή/και τη διαχείρισή μας, καθώς και εστιατόρια και συνεδριακά κέντρα, τα οποία χαίρουν διεθνούς επιδοκιμασίας.
[space size=»30″]
Ο όμιλος περιλαμβάνει ακόμα μια εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στο Λος Άντζελες, μια κατασκευαστική εταιρεία στην Αργεντινή και μια ελληνική αγροτική επιχείρηση.
Παράλληλα, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο της ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν με ηλιακά και αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο, έχουν πλέον επεκταθεί και περιλαμβάνουν βιομηχανικής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων στη Βόρεια Αμερική και μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη Βόρεια Ευρώπη.
[space size=»30″]
By