Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτική αντιπαράθεση μετά την αιματοχυσία στο Κερατσίνι

Πολιτικές αντιδράσεις και αντιπαράθεση προκαλεί η δολοφονία με φασιστικά κίνητρα του 34χρονου στο Κερατσίνι

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙΗ υπόθεση συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια μόλις έγινε γνωστή η επίθεση αργά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η πιο αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση φασιστικών δράσεων, χωρίς κάποια απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπήρχε αυτή η στάση νωρίτερα.

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, η κυβέρνηση καταδίκασε το έγκλημα, εστιάζοντας στην έρευνα των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών. Απέφυγε όμως, προτού καταλήξουν επισήμως οι αρμόδιες αρχές, να τοποθετηθεί ως προς το πολιτικό κίνητρο και την πολιτική ταυτότητα του δράστη, ο οποίος παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι πρόσκειται πολιτικά στο χώρο της Χρυσής Αυγής, η οποία όμως επικαλείται το γεγονός ότι όπως υποστηρίζει δεν είναι μέλος της .

Πέρα από την έμφαση στην αντιμετώπιση του θέματος στη βάση της αρχής της νομιμότητας, η Ν.Δ ουσιαστικά επέμεινε στη θεωρία των δύο άκρων, εκφράζοντας δια του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη ανησυχία για κίνδυνο «σύγκρουσης σε ομάδες κρούσης», εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ακραίες συμπεριφορές.

Το ΠΑΣΟΚ με επίσημη ανακοίνωση του ζητά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εταίρος έχει ζητήσει στο παρελθόν να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την άποψη ότι σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν εν τέλει η ενίσχυση της.

Ομόφωνη ήταν η καταδίκη της δολοφονίας, από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, που ζήτησαν από την κυβέρνηση αυστηρή αντιμετώπιση και μηδενική ανοχή σε εγκληματικά φαινόμενα, με το Δημήτρη Στρατούλη να καταγγέλει τάγματα εφόδου και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Στη Βουλή η δολοφονία

Όλα τα κόμματα ζητούν αυστηρή αντιμετώπιση από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Τη Χρυσή Αυγή έδειξαν πίσω από την δολοφονική επίθεση τα μεσάνυχτα στην Αμφιάλη κυβέρνηση και κόμματα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός, που συνέβη λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά και το Πέραμα. «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής», τόνισε και πρόσθεσε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Ο Χ. Αθανασίου που άκουσε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Βορίδη για κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε το γεγονός και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση. «Τι πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Διότι αλλιώς απλώς παρακολουθούμε, να παροτρύνουμε τη δικαιοσύνη πια να ενεργήσει», επεσήμανε.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By