Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πολιτική διαπραγμάτευση κατά νέων μέτρων

Η πολιτική διαπραγμάτευση για τη μη λήψη νέων μέτρων και το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

maximou

Θέμα πολιτικής επιβίωσης αποτελεί για την κυβέρνηση η λήψη νέων μέτρων, τα οποία είναι σαφές ότι δύσκολα θα μπορούσαν να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχθές, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν πως στη διαπραγμάτευση με την τρόικα πρέπει να τεθεί ως απαράβατος πολιτικός όρος ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει νέα οριζόντια μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα άντεχε ούτε η κοινωνία ούτε η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία .

Το μήνυμα αυτό έστειλε και στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται όπως είναι λογικό στο μάτι του κυκλώνα, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να παραπονιούνται ότι ουσιαστικά δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις πιέσεις της τρόικας.

Εν τω μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε με ανακούφιση τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά της λήψης νέων μέτρων και μοίραζε ως non paper  άρθρο στη Wall Street Journal με θετικές αναφορές στην Ελλάδα των Γερούν Ντάισελμπλουμ προέδρου του Eurogroup, Όλι Ρεν αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Γιόργκ Άσμουσεν, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Βέρνερ Χόγιερ, προέδρου της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων .

Πολιτική πίεση νιώθει ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για αυτό και δηλώνει κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε νέο μέτρο. Σε εκδήλωση της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα χθες μίλησε με σκληρό τρόπο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επρεπε να χυθεί αίμα αθώων, προκειμένου να γίνει κοινή συνείδηση ότι εδώ έχουμε μια Ελλάδα που δεν είναι μόνο δημοσιονομικό εργαστήριο, αλλά είναι και εργαστήριο για τη δοκιμασία των δημοκρατικών θεσμών».

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το σχέδιο για το ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο θα αποτελέσει το επόμενο κρας τεστ στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στη συνέχιση της είσπραξης μέσω ΔΕΗ, καθώς δηλώνουν πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να διασφαλίσει την καταβολή του . Αυτό όμως είναι κάτι που για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση, καθώς θα μείνει έκθετη στις κατηγορίες για συνέχιση του χαρατσιού με άλλο όνομα.

Ζήτημα αποτελεί και η εισπραξιμότητα. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να μη βεβαιωθεί ποσό άνω των 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Θα πρέπει βεβαίως να καλυφθεί και η διαφορά αυτή των 300 ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει επίσης ρήτρα εισπραξιμότητας του ΦΑΠ 80% από 75%, καθώς από το ΦΑΠ του 2010 είχε εισπραχθεί το 84%.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By