Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πολιτικός λαϊκισμός και Βιοχάλκο

Πολιτικός λαϊκισμός και Βιοχάλκο

vouli-olomeleia

Του Αντώνη Τάντουλου

 Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα, όταν ωστόσο η δημοφιλής αυτή τέχνη αξιοποιείται από τους πολιτικούς και στον χώρο της οικονομίας, εκτός από επικίνδυνη, ταυτόχρονα δείχνει και πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκονται ορισμένοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου.

Η αφορμή για το σχόλιο δίνεται από την κα. Α. Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ η οποία απεύθυνε ερώτηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός, έναν ο Όμιλος Βιοχάλκο έχει επιδοτηθεί από αναπτυξιακά προγράμματα την ώρα που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την χώρα και να μεταναστεύσει στο Βέλγιο και το εκεί χρηματιστήριο Euronext.

Για να λάβει απάντηση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θ. Σκορδά πως όντως ο όμιλος έχει εισπραξει τα τελευταία χρόνια περί τα 30 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων.

Η είδηση βεβαίως δεν σταματά εδώ, μια και υπό την συγκεκριμένη οπτική γωνία όντως η «κακή» Βιοχάλκο αφού στράγγιξε τα κρατικά ταμεία με το «θηριώδες» ποσό των 30 εκατ. ευρώ, τώρα εγκαταλείπει το πλοίο προς πιο ασφαλή προορισμό.

Μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα και ξεκινώντας από το ρεπορτάζ πρέπει να πούμε πως αυτή την στιγμή η Βιοχάλκο μέσω των θυγατρικών της «τρέχει» επενδύσεις που ωριμάζουν της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό αντιστοιχεί η επιδότηση των 30 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει εκπονήσει κατά δήλωσή του, τριετές αναπτυξιακό πλάνο συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, ενώ στην βιομηχανική ζώνη είναι γνωστό πως αναζητά συνεχώς νέα οικόπεδα προκειμένου να συνδέσει τις μονάδες του και μεταξύ τους και με τον σιδηροδρομικό άξονα.

Δεν χρειάζεται όμως να λερώσει κανείς τα παπούτσια του με σκόνη, προκειμένου να αναληφθεί τι εστί Βιοχάλκο και πως θα ήταν τουλάχιστον τρελός όποιος πίστευε πως μπορεί να μεταφερθούν τέτοιου μεγέθους συγκροτήματα βαριάς βιομηχανίας σε άλλη χώρα μέσα σε ένα βράδυ.

Αρκεί μια ματιά στις επίσημες ανακοινώσεις προς το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου καταγράφεται ακριβώς το πλάνο του ομίλου και συγκεκριμένα περιλαμβάνει την μεταφορά έδρας της «Holding» δηλαδή της εταιρείας Συμμετοχών Βιοχάλκο και την εισαγωγή στο Euronext, για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Την ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ή σε απλά ελληνικά την δυνατότητα να λάβει η εταιρία δάνεια από Ευρωπαϊκές τράπεζες που προφανώς έχουν βολιδοσκοπηθεί και έχουν καταδείξει πως αν η έδρα βρίσκεται σε χώρα που δεν είναι χαρακτηρισμένη ως default (χρεοκοπημένη), τότε έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν γραμμές ρευστότητας.

Και φυσικά την κατάσταση αυτή με το προβληματικό τραπεζικό σύστημα όπως αυτό έχει διαμορφωθεί γύρω από την Ελλάδα και τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, την γνωρίζουν εδώ και χρόνια όσοι έχουν μια κάποια επαφή με το οικονομικό γίγνεσθαι, όπως επίσης γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ εταιρείας συμμετοχών (Holding) και μιας βιομηχανικής μονάδας.

Η πρώτη περίπτωση (Συμμετοχών) πρόκειται για εταιρία που μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα γραφείο και με δέκα στελέχη, δεδομένου πως η μόνη της υποχρέωση είναι να τηρεί λογιστικά βιβλία και τίποτα περισσότερο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι κάπως πιο δύσκολο να «μετακομίσει» έτσι απλά και ειδικά όταν έχουν δαπανήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για επενδύσεις, συν του ότι θα χρειαστεί άλλα τόσα για την μετεγκατάσταση. Τόσο απλά… 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By