Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτικός σεισμός στα χρηματιστήρια

Με φόντο τον κίνδυνο για δημοσιονομικό βάραθρο στις ΗΠΑ και τις πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία

wall-streetΠτωτικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο, καθώς η μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ, ενώ το ευρώ έχει τα δικά του προβλήματα με την ιταλική κυβέρνηση να κινείται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η πτώση των προθεσμιακών τιμών στα αμερικανικά χρηματιστήρια παρέσυρε σε καθοδική πορεία και τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,68%, ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,35 δολάρια. Την κατάσταση δεν βοήθησαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, τα οποία έδειξαν μικρότερη άνοδο σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν μία μετατόπιση των επενδυτών από τις μετοχές προς τις επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του γεν, του ελβετικού φράγκου και ορισμένων κρατικών ομολόγων.

Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ωφελήθηκαν επίσης από την άποψη ότι η οικονομική ζημιά από την αναστολή λειτουργίας αμερικανικών υπηρεσιών θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να διατηρήσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για μεγαλύτερο διάστημα χαμηλά τα επιτόκια.

Οι ζημιές στις αγορές προέκυψαν, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωνε ότι θα ζητήσει την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση το Σαββατοκύριακο από την κυβέρνησή του των υπουργών που ανήκουν στο κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κ. Λέτα δήλωσε ότι επιθυμεί να αποφύγει τις εκλογές με το ισχύον εκλογικό σύστημα, που έχει δεχθεί μεγάλη κριτική, λέγοντας ότι αυτές θα προκαλούσαν μεγαλύτερο αδιέξοδο, αλλά δεν ήταν σαφές, εάν μπορεί να βρεθεί μία εναλλακτική πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον φαινόταν όλο και πιο απίθανο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κράτους πριν το τέλος του δημοσιονομικού έτους σήμερα τα μεσάνυχτα.

Αν συμβεί αυτό, πολλοί υπάλληλοι του αμερικανικού δημοσίου θα λάβουν υποχρεωτική άδεια και το υπουργείο Εργασίας δεν θα εκδώσει τη μηνιαία έκθεσή του που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα τεθεί επίσης η βάση για μία διαμάχη με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες που αφορά στη δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει το όριο δανεισμού της.

Σε περίπτωση αδυναμίας να αυξηθεί το όριο των 16,7 τρις. δολαρίων έως τα μέσα Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών σε κάποιες υποχρεώσεις τους – ένα γεγονός που θα παρέλυε την οικονομία και θα προκαλούσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By