Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτικό λιμάνι στις Βρυξέλλες ψάχνει ο Θεοδωράκης

Η πιθανή εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει πονοκέφαλο στο Ποτάμι που ψάχνει να βρει σε ποια πολιτική ομάδα θα ενταχθεί

to potami

Με τρεις εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη απόπειρα του Ποταμιού να συναντηθεί με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα μετά την περιοδεία στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα την Τρίτη και την Τετάρτη και όλοι οι συνομιλητές του θέλησαν να διαπιστώσουν σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί εφόσον ο πολιτικός αυτός σχηματισμός καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτές στις 25 Μαΐου.

topotamiA

Ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Βέλγο Γκυ Φέρχοφσταντ, υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής με τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες. Ηταν άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου εκείνος που είχε στείλει στον Στ. Θεοδωράκη μετά την πρώτη διακήρυξη του Ποταμιού για την ευρωπαϊκή του πολιτική, επιστολή, προσκαλώντας τον στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν.

Ο Γκυ Φέρχοφσταντ όμως δεν ήταν ο μόνος που προσέγγισε τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Το ίδιο έπραξε ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και οι Πράσινοι. Και με αυτόν λοιπόν συναντήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης. Οπως και με την Ρεμπέκα Xαρμπς, συμπρόεδρο των Πρασίνων.

Ο Στ. Θεοδωράκης πάντως απέφυγε να δεσμευθεί προς το παρόν. Οπως λέει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, ίσως και το ίδιο βράδυ.

[video_embed][/video_embed]

«Η απόφασή μας να μην ενταχθούμε εξαρχής σε κάποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύεται σωστή» είπε ο Στ. Θεοδωράκης. «Και οι τρεις συνομιλητές μας, ο Μάρτιν Σουλτς από τους σοσιαλιστές, ο Γκυ Φέρχοφσταντ από τους φιλελεύθερους και η Ρεμπέκα Χαρμπς από τους Πρασίνους συμφώνησαν ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποφασίσουμε τόσο γρήγορα την ένταξή μας σε μία από τις ομάδες. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια συνολικότερη συζήτηση για το ποιοι θα μπορούσαν και ποιοι θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη μέρα, στα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να έχουμε σύντομα μια δίκαιη Ευρώπη. Και όπως είπαν οι τρεις συνομιλητές μας, η ψήφος των Ευρωβουλευτών του Ποταμιού θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση των συσχετισμών μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Χρειάζεται, λοιπόν, υπευθυνότητα. Νιώθουμε ότι έχουμε λυμένα τα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε υπέρ μιας δυνατής Ελλάδας σε μια νέα, δίκαιη Ευρώπη».

By