Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πολιτικό «πόκερ» για την ΕΡΤ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών μεταξύ των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης – Έκλεισε για τη Δευτέρα στις 18.00 το απόγευμα το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών.

FOSPHOTOS / Μενέλαος Μυρίλλας
FOSPHOTOS / Μενέλαος Μυρίλλας

Συνεχείς κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα προς αποφυγή της πολιτικής ήττας και της ανάληψης της ευθύνης για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάνουν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, μετά την απόφαση – σοκ του Αντώνη Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και να δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκρότησης ενός νέου δημόσιου φορέα.

«Δεν επιθυμούμε εκλογές αλλά η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (2.000 απολύσεις) έναντι της τρόικας» σημείωναν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά στο thepaper.gr. «Δεν επιθυμούμε εκλογές, συμφωνούμε με αλλαγές στην ΕΡΤ, αρκεί αυτές να γίνουν με την επιχείρηση σε λειτουργία» απαντούσαν Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, κατηγορώντας τον Αντ. Σαμαρά για μονομερείς αποφάσεις. Στο μεσοδιάστημα, η αντιπαράθεση οξυνόταν. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν χθες πρόταση νόμου για την ακύρωση της απόφασης Σαμαρά για την ΕΡΤ, ενώ από το Μαξίμου τους διαμηνύονταν ότι τυχόν επιμονή τους θα σημάνει ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή κι αν δεν την λάβει θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χρεώνοντας την εξέλιξη στους δύο εταίρους του.

Με το λουκέτο στην ΕΡΤ καθίσταται σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει την πλήρη υποταγή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, καθώς στο παρασκήνιο εδώ και ημέρες ήταν έντονες οι μουρμούρες στελεχών του Μαξίμου για τις διαφοροποιήσεις των δύο κομμάτων. Και η αλήθεια είναι ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης γνωρίζουν ότι οι κινήσεις Σαμαρά έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στα κόμματά τους. Άλλωστε, οι τόνοι σηκώθηκαν τόσο που όποια επιλογή κι αν κάνουν οι δύο αρχηγοί, θα υπάρξουν εσωτερικοί κλυδωνισμοί. Αν επιλέξει το συμβιβασμό, ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με στελέχη που έχουν ήδη ζητήσει την… παραίτηση Σαμαρά. Αν διαλέξει τη ρήξη, θα διαφοροποιηθούν ίσως άλλοι όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ίδια, αν και όχι τόσο δραματική, είναι και η εικόνα στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι επιδίωξή τους είναι ένας έντιμος συμβιβασμός. Μπορεί αυτός να εξευρεθεί στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν με τον πρωθυπουργό; Μένει να φανεί. Πάντως, η πρώτη χθεσινή, απαξιωτική, αντίδραση της Ν.Δ. στο αίτημα των δύο για σύσκεψη και επαναλειτουργία της ΕΡΤ ότι, δηλαδή, «συμπεριφέρονται ως αν να μην έγινε ποτέ η σύσκεψη της Κυριακής» (μυστική συνάντηση των τριών στο γραφείο Σαμαρά στη Μουρούζη) ήταν ενδεικτική των διαθέσεων του Μαξίμου. Όπως, άλλωστε, και η διαρροή που ακολούθησε ότι δηλαδή «ο Πρωθυπουργός, που πάντοτε επιδιώκει το διάλογο, το πρωί θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες». Έναντι του δραματικου και κατεπείγοντος χαρακτήρα που έδωσαν οι δύο εταίροι του, το Μαξίμου απάντησε ότι θα υπάρξει επικοινωνία προκειμένου να γίνει συνάντηση… προσεχώς ενώ στο αίτημα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία, απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «η αμαρτωλή ΕΡΤ, τελείωσε».

Τέλος,  το ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών έκλεισε για τη Δευτέρα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά παραμένει άγνωστο αν μέχρι τότε η ένταση θα έχει αποκλιμακωθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By