Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολωνία: Ένα βήμα πριν την παραίτηση ο εισαγγελέας για τις υποκλοπές

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα συζητάει με τον υπουργό Εσωτερικών

polonia

Έτοιμος να παραιτηθεί είναι ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία περιοδικού με σκοπό να κατασχέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες ανώτατων αξιωματούχων, αν και δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να το κάνει.

Εισαγγελείς, αξιωματούχοι της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας και αστυνομικοί έκαναν έφοδο την Τετάρτη στα γραφεία του περιοδικού Wprost μετά από τη δημοσίευση του περιεχομένου των ηχογραφημένων ιδιωτικών συνομιλιών ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους που προκάλεσαν σοβαρή πολιτική κρίση.

Η έφοδος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και αρκετών πολιτικών της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στη χώρα.

«Πολλές φορές άκουσα εκκλήσεις να παραιτηθώ. Αν η παραίτησή μου συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης, είμαι έτοιμος να το πράξω, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες βράδυ ο γενικός εισαγγελέας Αντρέι Σερεμέτ.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να καθαιρέσει υπουργούς ύστερα από τη δημοσιοποίηση των παράνομων υποκλοπών ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Στις υποκλαπείσες συνομιλίες ακούγεται ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα να συζητάει με τον υπουργό Εσωτερικών για τους τρόπους που θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποφύγει την εκλογική ήττα και για τους τρόπους άσκησης πίεσης σε έναν επιχειρηματία.

Αμφότεροι έχουν δηλώσει ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια τους και ότι δεν παραβίασαν τον νόμο καθώς και ότι όσα συζήτησαν δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Χθες, ο Σερεμέτ υπερασπίστηκε την έφοδο τονίζοντας ότι «οι εισαγγελείς πήγαν εκεί (στα γραφεία του περιοδικού) για να εφαρμόσουν τον νόμο» αλλά παραδέχτηκε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει επιφέρει ρήξη στις σχέσεις της εισαγγελίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

By