Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολωνία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συζητήσει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, όπου ένα από τα θέματα της συζήτησης θα είναι η δημιουργία ενδεχομένως μιας βάσης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

krimaia

Ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη εκ μέρους του ΝΑΤΟ σημαντικού αριθμού στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη αγνοώντας οποιεσδήποτε αντιρρήσεις της Ρωσίας, η οποία είναι μεταξύ των χωρών με την πιο «σκληρή γραμμή» στην ΕΕ έναντι της Μόσχας, καθιστά το γεγονός της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Τόμας Σιμόνιακ, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, δήλωσε πως η δυτική Ευρώπη είναι ασφαλής χάρη στην εκεί αμερικανική στρατιωτική παρουσία, προειδοποιώντας πως ο στρατός της Ρωσίας είναι έτοιμος να επέμβει στη γείτονα της Πολωνίας, την Ουκρανία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και έχει προκαλέσει σε μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, της Πολωνίας περιλαμβανομένης, φόβους για τη δική τους ασφάλεια.

«Απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σιμόνιακ. «Πιστεύουμε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να περιορίζεται σε κάτι που αφορά την ασφάλεια των μελών του».

Το ΝΑΤΟ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα δορυφορικές φωτογραφίες που, όπως είπε, έδειχναν αναπτύξεις 40.000 έτοιμων για δράση ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Αν στρατεύματα βρίσκονται στα σύνορα και οι νόμοι της Ρωσίας επιτρέπουν, αντίθετα από το διεθνές δίκαιο, μια ενδεχόμενη επέμβαση, τότε πρέπει κανείς να φοβάται ότι μια τέτοια επέμβαση μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Σιμόνιακ.

Ο πολωνός υπουργός υποστήριξε επίσης πως η Ιδρυτική Πράξη του 1997, μια συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ, η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων της συμμαχίας σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης κοντά στη Ρωσία, δεν είναι πλέον δεσμευτική, επειδή η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αρπάζοντας τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας.

«Για να είναι αποτελεσματικό, το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει την ικανότητα. Πρέπει να την έχει και στην ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σιμόνιακ. «Γι” αυτό ο περιορισμός αυτός δεν πρέπει να θεωρείται δεσμευτικός».

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συζητήσει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Ένα από τα θέματα της συζήτησης θα είναι η δημιουργία ενδεχομένως μιας βάσης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, δήλωσε ο Σιμόνιακ.

By