Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Πολύ ισχυρή η πρωινή σεισμική δόνηση, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία»

 Tι αναφέρει η  διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τον πρωινό σεισμό

seismos2

Σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, χαρακτηρίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη, τον σημερινό σεισμό που «ταρακούνησε» τους κατοίκους στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 06:45 σήμερα το πρωί ήταν μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 145 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Η κ. Σαχπάζη προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 90 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4, 7 Ρίχτερ (στις 6.48 π.μ.) και 2,6 Ρίχτερ (στις 7.13 π.μ.). Αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευτάια χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.

By