Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΟΜΙΔΑ: Άμεση λύση για τον ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Η ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός πως το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της εκπτώσεως

akinita800_141213

Διευκρινίσεις για τις  εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο για  για μείωση του ΕΝΦΙΑ ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός πως το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της εκπτώσεως.

Παράλληλα, η  Oμοσπονδία ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στο Ε9, αλλά και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι τα τέλη του έτους για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ σημειώνονται τα εξής:

«Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και επιβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Φαίνεται όμως ότι το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειές της εφαρμογής της, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα να ανησυχούν δικαιολογημένα, γιατί καμιά λεπτομέρεια δεν είναι γνωστή ως προς το αν και πως θα εφαρμοστεί τελικά ο προτεινόμενος από την ΠΟΜΙΔΑ μειωτικός Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ), με τιμή 0,75 για το 2014 και 0,50 για το 2015 και μετά, ή κάτι διαφορετικό.Άγνωστα είναι συνεπώς:

*Ποιό θα είναι το ποσοστό της έκπτωσης, δηλ. ποιος θα είναι ο μειωτικός συντελεστής που θα υιοθετηθεί.

*Το αν ο συντελεστής αυτός θα εφαρμοστεί και στους δύο φόρους του ΕΝΦΙΑ, τον κύριο και τον συμπληρωματικό. Αν εφαρμοστεί μόνον στον ένα από τους δύο φόρους, τότε θα πρόκειται για κίνηση με επικοινωνιακό στόχο, και στην ουσία για καθαρό εμπαιγμό όσων καταστρέφονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ.

*Το αν θα υπάρχουν χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή επί πόσο χρονικό διάστημα ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο και χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δύο τελευταία έτη.

*Το αν θα επινοηθούν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια που θα αποκλείουν ακριβώς αυτούς που έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή! Υπενθυμίζουμε ότι ο ισχύων Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,40 σε ουδένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο ή περιορισμό υπόκειται. Οι συντελεστές αυτοί συσχετίζονται αποκλειστικά με την κατάσταση κάθε ακινήτου και ουδένα συσχετισμό μπορεί να έχουν με τον ιδιοκτήτη τους.

*Και τέλος από πότε θα εφαρμοστεί η έκπτωση αυτή. Οι ανακοινώσεις υπονοούν μελλοντική δήλωση των κενών ακινήτων και μελλοντική εκκαθάριση των εκπτώσεων. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί την άμεση και απροφάσιστη μειωμένη εκκαθάριση όλων όσων ακινήτων έχουν ήδη δηλωθεί ως κενά στον κωδικό 8 της στήλης 32 του Ε9 του έτους 2014, και τη χορήγηση προθεσμίας μέχρι 31.12.2014 για να διορθώσουν τις δηλώσεις τους όλοι όσοι δεν το γνώριζαν».

By