Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποροσένκο: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εκεχειρία

Η επίτευξη εκεχειρίας «είναι μια τεράστια πρόκληση»

oukrania-simaia-ntonetsk

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία στην αυριανή συνάντηση της ομάδας επαφής στο Μινσκ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», ανέφερε ο Ποροσένκο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της κρίσης χθες και ότι οι φιλορώσοι αντάρτες δήλωσαν «έτοιμοι για μια άμεση εκεχειρία».

Νωρίτερα ο Ποροσένκο και οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν εκεχειρία αύριο, εάν υπογραφεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα συναντηθεί η ομάδα επαφής, συμφωνία επί ενός νέου ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που διαρκεί πέντε μήνες.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Ποροσένκο παραδέχθηκε ότι η επίτευξη εκεχειρίας «είναι μια τεράστια πρόκληση» και υπενθύμισε τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο, το οποίο προτείνει εδώ και καιρό ένα ειρηνευτικό σχέδιο: τον έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και στη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) —που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Μινσκ—, την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων και την απελευθέρωση των στρατιωτών που κρατούν οι αποσχιστές ή η Ρωσία.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ μια τόσο ισχυρή και μεγάλη υποστήριξη», τόνισε ο Ποροσένκο μετά τη συνάντησή του με τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Από την μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν σημείωσε: «Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη… η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση».

«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την παράνομη και παράτυπη “προσάρτηση” της Κριμαία, την οποία δεν θα αναγνωρίσουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που μια ευρωπαϊκή χώρα προσπαθεί να καταλάβει με τη βία έδαφος μιας άλλης χώρας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το κράτος δικαίου προς τον νόμο του πιο ισχυρού. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», επεσήμανε ο Ράσμουσεν.

Στη διάρκεια της συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, οι χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερα ταμεία υποστήριξης για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να εκσυγχρονιστεί.

By