Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πορτογάλοι αναζητούν δουλειά στη Μοζαμβίκη

Είναι παράδεισος;

MoçambiqueΧιλιάδες Πορτογάλοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην πρώην αποικία τους την Μοζαμβίκη. Το 2012 η Μοζαμβίκη παρουσίασε ανάπτυξη 7,5% ενώ η Πορτογαλία ύφεση 3%.

Κάθε πρωί ο Πορτογάλος μηχανικός Γκονσάλο Φερντάντες επιτηρεί την οικοδομή στην λεωφόρο Αρμάντο Τιβάνε. Στην καρδιά του Μαπούτο χτίζεται ένα 16όροφο κτίριο με 45 πολυτελή διαμερίσματα. Ο Γκονσάλο Φερμάντες ξεκίνησε να εργάζεται στο πορτογαλικό αρχιτεκτονικό γραφείο «Πυθαγόρας» στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης.

«Στην Πορτογαλία, η αγορά έχει κορεστεί. Εδώ στη Μοζαμβίκη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχουν πολλά να γίνουν, να χτιστούν σπίτια, γραφεία, εμπορικά κέντρα. Υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν πολλά έργα υποδομής».

Αυτές οι δυνατότητες κάνουν τη Μοζαμβίκη για πολλές ξένες επιχειρήσεις και πολίτες την Μοζαμβίκη ιδιαιτέρως ελκυστική. Σε αυτό προστίθεται η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας της χώρας, η Μοζαμβίκη δέχθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου, περισσότερες από 11.800 αιτήσεις από ξένους. Κυρίως από Νοτιαφρικανούς, Πορτογάλους και Κινέζους.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό προξενείο στο Μαπούτο, 17.000 Πορτογάλοι έχουν δηλωθεί το τελευταίο διάστημα στη Νότια Μοζαμβίκη, εκτιμάται όμως ότι πραγματικό αριθμός είναι πολύ υψηλότερος. Πολλοί ξένοι δεν δηλώνονται. Πηγαίνουν καταρχάς με τουριστική βίζα και στη συνέχεια ξεκινάνε να δουλεύουν παράνομα. Οι περισσότεροι Πορτογάλοι που πάνε στη Μοζαμβίκη είναι νέοι με πολύ καλό επίπεδο σπουδών.

Αλλαγή σκηνικού και μεταφορά σε ένα πορτογαλέζικο εστιατόριο, με την επωνυμία Ταβέρνα. Εδώ και εφτά χρόνια διευθύνει το εστιατόριο ο Νούνο Πεστάνα. Το τελευταίο διάστημα όπως λέει όλο και περισσότεροι Πορτογάλοι έρχονται στο Μαπούτο.

«Πολλοί έρχονται με πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από ότι μπορεί να τους προσφέρει η χώρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν, πολλοί τομείς που μπορεί να επενδύσει κανείς. Πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν έτσι, αλλά εντωμεταξύ η Μοζαμβίκη έχει γίνει μια ακριβή χώρα. Οι πρώτες ύλες είναι ακριβές. Οι μισθοί δεν είναι τόσο υψηλοί. Συχνά πάντως οι υπάλληλοι είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και καθόλου παραγωγικοί. Τα ενοίκια είναι ακριβά καθώς και οι συγκοινωνίες. Όλα αυτά κάνουν πάντως δύσκολες τις επενδύσεις εδώ».

Διαβάστε περισσότερα

By