Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πορτογαλία: Αύξηση των εσόδων του ξενοδοχειακού τομέα

 Ανάκαμψη της χώρας από την ύφεση

portugal-flag

Ο ξενοδοχειακός τομέας της Πορτογαλίας εξασφάλισε υψηλότερα έσοδα φέτος, χάρη στην μεγάλη αύξηση του αριθμού των ξένων τουριστών οι οποίοι επισκέφθηκαν τη χώρα, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της χώρας από την ύφεση έπειτα από το πολυετούς διάρκειας πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση.

Το συνολικό εισόδημα της τουριστικής βιομηχανίας φθάνει περίπου το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Πορτογαλίας.

Ο αριθμός των ξένων τουριστών οι οποίοι κατέλυσαν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο ως το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά σχεδόν 8%, σε 5,7 εκατομμύρια, περιλαμβανομένου ενός αριθμού τουριστών που ξεπέρασε το 1 εκατ. μόνον τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία (INE).

Τα έσοδα των ξενοδοχείων από Πορτογάλους και ξένους ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά περίπου 5% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε 1,36 δισεκ. ευρώ. Πάντως ο αριθμός των Πορτογάλων επισκεπτών ήταν κατά 1% χαμηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κυρίως λόγω της έλλειψης διαθεσίμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά.

Αν και ο αριθμός των ξένων τουριστών ανήλθε σε επίπεδο-ρεκόρ πέρυσι, τα ξενοδοχεία είχαν καταγράψει έσοδα κατά 2% χαμηλότερα από ό,τι το 2011, αφού η οικονομική κρίση τα ανάγκασε να μειώσουν τις τιμές τους για να προσελκύσουν πελάτες. Η φετινή αύξηση των εσόδων μέχρι τώρα ισοσκελίζει την περυσινή πτώση.

Παρά τις ενδείξεις περί ανάκαμψης της οικονομίας της Πορτογαλίας έπειτα από χρόνια αύξησης των φόρων και περιστολής των δαπανών βάσει του μνημονίου δανεισμού της χώρας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,8% φέτος και να επανέλθει σε αναιμική ανάπτυξη το 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By