Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πορτογαλία: Διαδήλωση κατά της λιτότητας

Απαιτώντας την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης

portugal 01

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών τους και απαιτώντας την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια λύση, θέλουμε εκλογές» φώναζαν οι διαδηλωτές που ηγούνταν της πορείας, την οποία οργάνωσε το CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Πορτογαλίας, ενώ στα πανό είχαν τα συνθήματα «έξω η κυβέρνηση!» και «για μια διαφορετική πολιτική».

«Πριν από δύο χρόνια, μπορούσα ακόμα να ελπίζω σε μια άνετη ζωή. Σήμερα δεν γνωρίζω καν εάν θα μπορέσω να πληρώσω τους λογαριασμούς στο σπίτι μου» δήλωσε ο Σιλβέριο Φερνάντες, 50 ετών, ελεγκτής λεωφορείων στην πόλη Αβέιρο. «Είναι πάντα οι ίδιοι που πληρώνουν το λογαριασμό, την ώρα που άλλοι κερδίζουν εκατομμύρια», συμπλήρωσε.

Οι διαδηλωτές, που έφθασαν από το Πόρτο, το Σετουμπάλ και το Πορταλέγκρε, μοιράστηκαν σε δύο πορείες προς το Κοινοβούλιο. Στη μία συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ στην άλλη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πολίτες διαμαρτύρονταν κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις στην νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις, που κρίνουν «ιδιαίτερα επιζήμιες για τους μισθωτούς» και θεωρούν ότι σκοπό έχουν να εμπεδώσουν «την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων», σύμφωνα με το CGTP.

Ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, ζήτησε την εφαρμογή «μιας πολιτικής της Αριστεράς» που να ανταποκρίνεται «στην πραγματικότητα των εργαζόμενων και των φτωχότερων» κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς το πλήθος μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Το συνδικάτο, το οποίο κάλεσε σε νέα κινητοποίηση στις 25η Ιουλίου , καταγγέλλει ακόμη τις νέες προσωρινές περικοπές των μισθών των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων από 1500 ευρώ και πάνω, που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο επί της αρχής.

By