Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πορτογαλία: Διαδηλώσεις ενστόλων για περικοπές στους μισθούς τους

 Σε μια τεταμένη σχεδόν δίωρη αντιπαράθεση ένστολοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων σχημάτισαν ένα ανθρώπινο φράγμα γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου για να αποτρέψουν τους δεκάδες συναδέλφους τους να εισέλθουν σε αυτό.

portugal_protests
Πάνω από 15.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, την Πέμπτη το βράδυ κατά των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στους μισθούς τους, ερχόμενοι σε «ευθεία σύγκρουση» με συναδέλφους τους έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Σε μια τεταμένη σχεδόν δίωρη αντιπαράθεση ένστολοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων σχημάτισαν ένα ανθρώπινο φράγμα γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου για να αποτρέψουν τους δεκάδες συναδέλφους τους να εισέλθουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Ρουί Κόστα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Λισαβόνας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν τουλάχιστον δέκα τραυματισμοί και δύο συλλήψεις. Τουλάχιστον χίλιοι αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί έξω από το κοινοβούλιο για να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών σε αυτό και να μην επαναληφθεί το σκηνικό του περασμένου Νοεμβρίου όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στις πύλες του κτιρίου της Βουλής γεγονός που τότε είχε οδηγήσει στην παραίτηση του επικεφαλής της αστυνομίας. Λίγο πριν, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το κέντρο της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών λιτότητας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Η διαδήλωση των μελών των σωμάτων ασφαλείας οργανώθηκε αφότου τερματίστηκαν οι συνομιλίες των συνδικάτων τους με τον υπουργό Εσωτερικών Μιγκέλ Μασάδο. Στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων, τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, έλαβαν μια μικρή αναπροσαρμογή των μηνιαίων μισθών τους ύψους 25 ευρώ.

«Είναι ψίχουλα, μπροστά στα 150 ευρώ που χάσαμε» δήλωσε ο Χοσέ Άλχο επικεφαλής εκπρόσωπος του σώματος της χωροφυλακής. «Από τον Ιανουάριο, έχω περίπου 200 ευρώ λιγότερα στο μισθό μου . Και δεν μπορώ να υπολογίσω τις περικοπές που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντόνιο Φερέιρα αστυνομικός από την πόλη Κοΐμπρα. «Είμαι βέβαιος ότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ιδέα για την πραγματικότητα των πολιτών και τις καθημερινές τους δυσκολίες» είπε ο 50χρονος Ζοάο Ολιβέιρα.

Τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας στην Πορτογαλία έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών των κρατικών δαπανών.

By