Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πορτογαλία: Κρίσιμες ώρες για το καλό παιδί της τρόικας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητά ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας

portogalia1Οι ηγέτες της Πορτογαλίας έχουν κάνει ότι τους έχουν υποδείξει οι διεθνείς δανειστές, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση αναφορικά με την κυβερνητική συμμόρφωση. Ωστόσο η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας αυτή την εβδομάδα μπορεί να διαφέρει κατά πολύ.

Για πρώτη φορά από το 2011, όταν η χώρα έλαβε το πακέτο στήριξης, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καταφτάνουν σήμερα στην Πορτογαλία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, ο οποίος κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, αμφισβητώντας τα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Ο Πόρτας, απείλησε να αποσύρει την στήριξη του μικρού λαϊκού κεντροδεξιού κόμματός του, κίνηση που θα στοίχιζε στην κυβέρνηση την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Η αντιπαράθεση εξομαλύνθηκε με την προαγωγή του στην θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επιφορτισμένου με το καθήκον να επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οπως έχει ήδη δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα, επιθυμεί μια ελάφρυνση στους στόχους περικοπών που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του 2014, διαχωρίζοντας ξεκάθαρα τη θέση του από αυτήν του πρώην υπουργού Οικονομικών, Vito Gaspar, ο οποίος δήλωνε αποφασισμένος να ακολουθήσει τις περικοπές στο ακέραιο.

«Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν διαφορετικές θέσεις αναφορικά με την προηγούμενη αξιολόγηση του προγράμματος για το έλλειμμα» λέει ο Πόρτας.

Ο Gaspar, παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για ελλειπή υποστήριξη των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Οπως όλα δείχνουν, η τρέχουσα θα είναι η δυσκολότερη αξιολόγηση από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας. Αυτό εξάλλου αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεπεράσει το φράγμα του 7% σηματοδοτώντας οτι οι επενδυτές βλέπουν κινδύνους στα 10ετή κρατικά ομόλογα. Αβεβαιότητα που δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί, καθώς η Fed σκοπεύει περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

eu-imfΗ πολιτική σημασία της αξιολόγησης από την τρόικα ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές σε τοπικό επίπεδο στη χώρα με την αντιπολίτευση των σοσιαλιστών να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έχει επανειλημμένως – κατά το τελευταίο έτος – απορρίψει πλήθος μέτρων όπως για παράδειγμα έκανε τον περασμένο μήνα με το νόμο που θα επέτρεπε τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Πόρτας και η υπουργός Οικονομικών Maria Luis Albuquerque νωρίτερα αυτό το μήνα, ταξίδευσαν στην Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για να μιλήσουν με αξιωματούχους της τρόικας, κάτι που υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, τα μηνύματα που καταφτάνουν από το «στρατόπεδο» της τρόικας, υποδηλώνουν ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καταφέρει την όποια ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, με δεδομένο ότι έχουν συμφωνηθεί περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του 2014.

Οι προκλήσεις για την Πορτογαλία είναι μεγάλες αν θέλει να εξέλθει του προγράμματος στήριξης το επόμενο έτος, όπως έχει σχεδιαστεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By