Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πορτογαλία: Όσοι συλλέγουν αποδείξεις θα κερδίζουν…ένα αυτοκίνητο

Στόχος είναι να στρατευθούν οι Πορτογάλοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας

autokinita600_3014013

Οι φορολογικές αρχές της ιβηρικής χώρας σκέφτηκαν ένα πρωτότυπο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής των πολιτών, σύμφωνα με το οποίο η συλλογή των αποδείξεων θα δίνει την ευκαιρία απόκτησης ενός πολυτελή αυτοκινήτου έπειτα από κλήρωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, από τον Απρίλιο οι Αρχές θα ξεκινήσουν εβδομαδιαίες κληρώσεις, με τις οποίες θα παρέχονται 60 κορυφαία αυτοκίνητα κάθε χρόνο στους καταναλωτές που κάνουν το καθήκον τους και ζητούν αποδείξεις με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους από καφέ, εστιατόρια, μηχανικούς αυτοκινήτων, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να στρατευθούν οι Πορτογάλοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο του επίσημου πορτογαλικού ΑΕΠ.

Με τη μετατροπή των αποδείξεων σε λαχεία, η κυβέρνηση της Λισαβόνας πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το  πρόγραμμα διάσωσης του δημοσιονομικού έλλειμματος, οι οποίοι τέθηκαν με  ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πάουλο Νούνσιο πιστεύει ότι με την προσφορά στους πολίτες της πιθανότητας να κερδίσουν ένα καινούργιο εκθαμβωτικό αυτοκίνητο, ο αριθμός των συναλλαγών τους που κοινοποιούνται στις φορολογικές Αρχές θα αυξηθεί κατά 50% φέτος. Το κόστος για τους φορολογούμενους από την αγορά των αυτοκινήτων, το οποίο εκτιμάται ανεπίσημα σε περίπου 90.000 ευρώ για το καθένα, θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που πριν δεν δηλώνονταν, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

foroiforoi

Ωστόσο, η υποδοχή του σχεδίου αυτού έγινε με μία σειρά αντιρρήσεων, που κυμαίνονται από τον τραυματισμό της εθνικής υπερηφάνειας έως ανησυχίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, οι αντίπαλοι του σχεδίου δηλώνουν ότι αυτό στέλνει λάθος μηνύματα, προωθώντας την εισαγωγή ξένων αυτοκινήτων σε μία χώρα που προσπαθεί να στηριχθεί στις εξαγωγές για την ανάκαμψή της και πλήττοντας τις προσπάθειες να αυξηθεί η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και να μειωθεί η μόλυνση από τα καύσιμα.

Ειδικοί στα φορολογικά δηλώνουν επίσης ότι το μέτρο απευθύνεται στην έφεση του τζόγου που έχουν οι Πορτογάλοι και στο κοινωνικό γόητρο που συνδέεται με τα ακριβά αυτοκίνητα. Ωστόσο, ορισμένοι διαισθάνονται ότι οι πληγέντες από την ύφεση καταναλωτές μπορεί να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο στοίχημα να συμπράξουν με τους φοροφυγάδες. «Όσοι χρειασθούν έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο, υποψιάζομαι ότι θα προσελκυσθούν από την έκπτωση που θα έχουν λόγω της μη πληρωμής του ΦΠΑ,», δήλωσε ένας φορολογικός σύμβουλος στην Πορτογαλία.

By