Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποτάμι: «Το ρουσφέτι ποτέ δεν πεθαίνει»

Το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας είναι αναγκασμένο πλέον να κάνει «χάρες» μόνο στα πολύ δικά μας παιδιά

potami

Ανακοίνωση με τίτλο «Το ρουσφέτι ποτέ δεν πεθαίνει» εξέδωσε το Ποτάμι στην οποία αναφέρει πως  «Η κρίση έχει λιγοστέψει τα ρουσφέτια και το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας είναι αναγκασμένο πλέον να κάνει «χάρες» μόνο στα πολύ δικά μας παιδιά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Αύγουστος πάντως, ο αγαπημένος μήνας των πολιτικών ρουσφετολόγων, έδωσε τη δυνατότητα σε δύο υπουργούς (έναν του ΠΑΣΟΚ και έναν της Νέας Δημοκρατίας) να επιστρέψουν στις χρυσές μέρες του παρελθόντος και να καταγράψουν νέες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα:

Με απόφαση που υπέγραψε (τον Αύγουστο) ο Υφυπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, επανέρχεται στο Ιπποκράτειο ως Διευθυντής Καρδιοχειρουργός, ένας γιατρός που έχει απολυθεί από το νοσοκομείο μετά από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΣΥ και αντίστοιχη αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας!

Όλα ξεκίνησαν το 2007 όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιατρός χρησιμοποιούσε πλαστό έγγραφο το οποίο έλεγε ότι είχε θητεύσει δίπλα στον Μαγκντί Γιακούμπ. Ο διάσημος Γιακούμπ είχε διαψεύσει ότι είχε συνεργαστεί ή έστω γνώριζε τον καρδιοχειρουργό του Ιπποκρατείου. Ένα χρόνο μετά του επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης και χρηματικό πρόστιμο ενώ το 2012 η ειδικότητά του ανακλήθηκε και στη συνέχεια απολύθηκε. Καταδικάστηκε μάλιστα πρωτοδίκως για παθητική δωροδοκία (φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με 3ετή αναστολή) και μηνύθηκε από συγγενείς ασθενών που είχε χειρουργήσει και πέθαναν.

Αυτός, λοιπόν, ο γιατρός επανέρχεται στη θέση του με την υπογραφή του Υφυπουργού Υγείας και τη σύμφωνη γνώμη νέου Πειθαρχικού του ΕΣΥ στο οποίο συμμετείχε και ο εκ της ΝΔ, Πρόεδρος ΚΕΣΥ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Αυτά στην Υγεία, πάμε τώρα στην Οικονομία και συγκεκριμένα στον «αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Τον Αύγουστο ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης διόρισε επικεφαλής στο ΣΔΟΕ Αττικής ένα στέλεχος της ΔΑΚΕ, πρώην διευθυντή του γραφείου του. Θυμίζουμε ότι το ΣΔΟΕ Αττικής χειρίζεται τις πιο μεγάλες από τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, με κορυφαία εκείνη της λίστας Λαγκάρντ. Ο νέος επικεφαλής της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας πήρε τη θέση, ενός κατά γενική ομολογία, αδιάφθορου λειτουργού ο οποίος είχε τριπλασιάσει τους καταλογισμούς προστίμων -έφερνε, δηλαδή έσοδα στα κρατικά ταμεία- και στον οποίον ο Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε αναθέσει, θεωρώντας τον άνθρωπο εμπιστοσύνης, τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Ο σκανδαλώδης διορισμός του στελέχους από τη Μεσσηνία (επίσης άλλο ένα προσόν) είναι ο τελευταίος κρίκος μια σειράς προκλητικών πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν αποδιοργανώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόβλημα έχει γίνει πολύ σοβαρό για να αρκεστούμε σε εξηγήσεις του τύπου «ήταν ένα προσωπικό ρουσφέτι».

Το Ποτάμι λοιπόν επισημαίνει και προτείνει:

Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν κερδίσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Δεν έχει σημασία μόνο η αυστηρότητα της φορολογικής διοίκησης αλλά είναι απαραίτητη η ομοιόμορφη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή των νόμων.

Η αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά και η ευνοιοκρατία που επικρατεί σε διάφορους θύλακες της δημόσιας διοίκησης πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα της κοινωνίας. Και δεν υπάρχει άλλη λύση από την λειτουργία της Εφορίας ανεξάρτητα από τις ευκαιριακές αποφάσεις και παρεμβάσεις των πολιτικών και κομματικών στελεχών.

Γι’ αυτό λοιπόν το Ποτάμι προτείνει και επιμένει στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εξόδων και του ΣΔΟΕ.

Για να πάψουν οι φορολογικοί μηχανισμοί να είναι εργαλείο εκβιασμού για την ενίσχυση όλων αυτών – κομμάτων και πολιτικών – που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους.

By