Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ποτέ ξανά μούσκεμα;

Γίνεται; Γίνεται!

broxiΠόσες φορές δεν έχουμε ονειρευτεί ένα εντελώς αδιάβροχο υλικό, που θα μας προστατεύει ολοκληρωτικά από τη βροχή; Πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε πρόσφατα στην Πολωνία.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ υποστηρίζουν ότι έχουν δημιουργήσει ένα αδιάβροχο υλικό που απωθεί ολοκληρωτικά το νερό. Η επιφάνεια του υλικού είναι εμποτισμένη με ψυχρό πλάσμα που είναι ιονισμένο αέριο.

Είναι σαφής η διαφορά ανάμεσα στο ειδικό αυτό υλικό και στο απλό ύφασμα, που απορροφά το νερό. Η ιδιότητα, που αξιοποιεί το νέο υλικό, είναι η υδροφοβία.

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, στηρίζεται σε δημιουργία μίας υπερυδροφοβικής επίστρωσης που προστατεύει την επιφάνεια του υλικού από το φιλτράρισμα του νερού, από τις ίνες του υφάσματος.Τα σταγονίδια παραμένουν στην επιφάνεια του υλικού, αλλά δεν το μουσκεύουν» αναφέρει ο Γιάτσεκ Τιτσζίνσκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το ψυχρό πλάσμα για να δημιουργήσουν μια επένδυση που μοιάζει με κερί πάνω στην επιφάνεια. Μάλιστα το ψυχρό πλάσμα δεν επηρεάζει καθόλου την δομή ή την υφή του υφάσματος, καθώς παραμένει μόνο στην επιφάνειά του.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρούχων που αφορούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Αν μάλιστα καταστεί δυνατό θα χρησιμοποιηθεί σε ταπετσαρίες και τραπεζομάντιλα» εξηγεί ο Πρέμισλαβ Μακόβσκι, από το Πανεπιστήμιο του Λοτζ στο Euronews.

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες μπορούν να δουλέψουν με υλικά που έχουν πολύ μικρές διαστάσεις 5cm x 5cm. Ελπίζουν ότι στο μέλλον θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες ποσότητες αυτού του νέου εντελώς αδιάβροχου υλικού

(Visited 1 times, 1 visits today)
By