Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πουλάει τους θησαυρούς της η Πορτογαλία…για να πληρώσει το χρέος της

Έντονες αντιδράσεις στην Πορτογαλία που βγάζει στο σφυρί 85 πίνακες του Μιρό

miro_portugal640

Πολιτικοί τριγμοί στην Πορτογαλία μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ετοιμάζεται να εκποιήσει, ουσιαστικά, 85 πολύτιμα έργα του Μιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση «προκειμένου να αποφασιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ακύρωση της πώλησης των πινάκων», η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 36,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοπρασία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο Λονδίνο από τον οίκο Christie’s που υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον εντυπωσιακές συλλογές του Μιρό που ποτέ δεν είχαν διατεθεί σε δημοπρασία».

Έντονες όμως είναι και οι αντιδράσεις από ανθρώπους του πνεύματος. Ένα κείμενο το οποίο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με αίτημα τα έργα αυτά να παραμείνουν στην Πορτογαλία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 9.000 υπογραφές.

Πόσο πωλείται όμως ένας πίνακας του Μιρό; Μόλις ενάμιση χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2012, ένα έργο του Καταλανού καλλιτέχνη πωλήθηκε στο Λονδίνο αντί 37,7 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Sotheby’s, ενώ μισό χρόνο πριν, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, άλλος πίνακας είχε φτάσει τα 27 εκατ. δολάρια…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By