Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΟΥ: Αναπόφευκτο να υπάρξουν και άλλα κρούσματα Έμπολα στην Ευρώπη

Οι αρχές είναι πολύ καλά προετοιμασμένες για να ελέγξουν τον κίνδυνο εξάπλωσης

ebola

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο να υπάρξουν και άλλα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη, δήλωσε την Τρίτη, η επικεφαλής της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Σουζάνα Γιάκαμπ.

Ωστόσο σημείωσε πως οι αρχές είναι πολύ καλά προετοιμασμένες για να ελέγξουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας.

Οι δηλώσεις της έγιναν στο Reuters μετά από λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι μία γυναίκα στην Ισπανία είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη.

«Τέτοια εισαγόμενα κρούσματα και περιστατικά παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, το πιθανότερο είναι ότι θα συμβούν επίσης στο μέλλον» ανέφερε η Γιάκαμπ στο Reuters.

«Είναι μάλλον αναπόφευκτο… ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως» υποστήριξε.

Η Γιάκαμπ τόνισε ότι στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες που φροντίζουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό οι οποίοι επαναπατρίζονται, όπως επίσης τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, κινδυνεύουν περισσότερο από το να μολυνθούν.

«Θα συμβεί» προειδοποίησε η ίδια αν και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη κινδυνεύει σε χαμηλό βαθμό και ότι ειδικά οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι από τις καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο για να ανταποκριθούν.

Με τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική να αυξάνονται ραγδαία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ζήτημα χρόνου ο Έμπολα να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα, ωστόσο σημειώνουν ότι η πιθανότητα τα σποραδικά κρούσματα να οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή αλλού εκτός της Αφρικής είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), που παρακολουθεί την ασθένεια στην Ε.Ε., ανέφερε την Τρίτη ότι ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι ταξιδιώτες να μεταφέρουν τον Έμπολα χωρίς να το γνωρίζουν, οι υγειονομικές αρχές της περιοχής «μπορούν αποτελεσματικά να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν τα κρούσματα του ιού Έμπολα και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή του».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By