Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΠΟΥ: Η ανθεκτικότητα των μικροβίων «ακυρώνει» τα αντιβιοτικά

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «τεράστια παγκόσμια απειλή» που συνιστά η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά έκρουσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

antibiotics849_300414

Σε νέα έκθεσή του, ο ΠΟΥ τονίζει πως η ανθεκτικότητα των μικροβίων αποτελεί πλέον την πραγματικότητα «σε κάθε περιοχή του κόσμου», και δεν είναι δυνατό να απορριφθεί ως μία πρόβλεψη για το μέλλον.

Η έκθεση περιγράφει μία «εποχή μετά τα αντιβιοτικά», όπου απλές λοιμώξεις, που σήμερα είναι θεραπεύσιμες επί δεκαετίες, θα οδηγούν τους ασθενείς στο θάνατο καθώς τα φάρμακα δεν μπορούν πλέον να τις αντιμετωπίσουν.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «καταστροφικές» δυνητικές συνέπειες και ζητά «σημαντικές» ενέργειες για να βρεθεί λύση.

«Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή μετά τα αντιβιοτικά, στην οποία κοινές λοιμώξεις και ήσσονος σημασίας τραύματα που επί δεκαετίες ήταν θεραπεύσιμα, μπορούν και πάλι να σκοτώνουν», σημείωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και αρμόδιος για την ασφάλεια της Υγείας.

microbes723_300414

Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 114 χώρες, και εστιάζει σε επτά διαφορετικά βακτήρια που προκαλούν συνηθισμένες ασθένειες, όπως πνευμόνια και διάρροια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΠΟΥ, ακόμα και δύο από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα (κατηγορία καρμπαπενέμες) δεν έχουν αποτέλεσμα σε περισσότερους από το τους μισούς ασθενείς που τα λαμβάνουν σε ορισμένες χώρες.

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν.

Πολύ λίγα νέα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και βγει στην αγορά τις λίγες τελευταίες δεκαετίες, και η δημιουργία νέων έχει μετατραπεί πλέον σε κούρσα με το χρόνο, καθώς οι βακτηριακές λοιμώξεις εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε «υπερμικρόβια» ανθεκτικά ακόμη και στα πιο ισχυρά φάρμακα ύστατης καταφυγής.

microbes600_300414

«Αν δεν αναλάβουμε σημαντική δράση για να βελτιώσουμε τις προσπάθειες να αποτρέπουμε λοιμώξεις και αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, συνταγογραφούμε και χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, ο κόσμος θα χάνει ολοένα και περισσότερα απ” αυτά τα παγκόσμια αγαθά δημόσιας υγείας και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο κ. Φουκούντα σε δήλωσή του.

By