Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΟΥ: Ο αριθμός των κρουσμάτων Έμπολα θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημία έχει φθάσει τους 4.447

ebola-outbreak

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική πρόκειται να  ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων σε ορισμένες από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο, ο Έιλγουορντ επισήμανε πως ο Έμπολα πλέον έχει εξαπλωθεί σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε.

Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα καταγράφονται τότε θα είναι 5.000 ως 10.000» την εβδομάδα, είπε. «Μπορεί να είναι περισσότερα, μπορεί να είναι λιγότερα αλλά θα είναι σε αυτά τα μεγέθη».

Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

By