Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Που το πάει ο Βενιζέλος;

 Γιατί έθεσε πιεστικά το θέμα του ΦΠΑ – Γιατί δεν μπορεί να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο- Χαμηλώνει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ

υπουργείο οικονομικών; ministry for finance; party spokemen; εκπρόσωποι κομμάτων; πολυνομοσχέδιο; bill
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Η αιφνιδιαστική αξίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% δεν ήταν τυχαία.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε στον Φίλιππο Σαχινίδη, μεσούσης της σύσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών να του δώσει σχετική οδηγία.

Το τηλεφώνημα παρουσιάστηκε και περίπου… πανηγυρικά δίνοντας την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί αυτή την κίνηση από τον Πρωθυπουργό και πως σε αντίθετη περίπτωση θα επανεξετάσει τη στάση του και ίσως φτάσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο!

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει εγκλωβισμένο στην κόντρα του με το Μαξίμου, όπου όμως ο Αντώνης Σαμαράς έχει το… πάνω χέρι.

Τυχόν καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα οδηγούσε σε μονοπάτια που το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του δεν είναι διατεθειμένα να διαβούν.

Μια νέα εμπλοκή με την τρόικα θα οδηγούσε σε μπλοκάρισμα της δόσης και ενδεχομένως… εκλογές. Ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει, όπως και ο Ευ. Βενιζέλος. Ως εκ τούτου η Ιπποκράτους δεν πρόκειται να καταψηφίσει, θέλει όμως να καταγραφεί ως κυβερνητικός εταίρος που διεκδικεί βελτιώσεις.

Και παράλληλα, βγάζει προς τα έξω «οργή» για μια σειρά μονομερών πρωτοβουλιών της ΝΔ, όπως το ΦΕΚ με τις θέσεις αναπληρωτών υπουργών, το θέμα του ωραρίου καταστημάτων τις Κυριακές, τη ναυτική εργασία. Αλλά και την ενόχληση του για το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς αναβάλλει διαρκώς τον ανασχηματισμό. Ι

δίως στο θέμα του ΦΠΑ πάντως η πίεση της Ιπποκράτους δεν μοιάζει πειστική: Έθεσε αιφνιδίως το θέμα, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς θα παραπεμφθεί στην τρόικα. Και αν για το θέμα πχ της αντιμετώπισης της ανεργίας «δικαιούται να ομιλεί» καθώς το θέτει με συνέπεια εδώ και μήνες, το θέμα του ΦΠΑ προέκυψε αίφνης μόλις χθες.

Για ποιό λόγο; Το αιτιολόγησε συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου γλαφυρά: «Παίζουμε τα ρέστα μας, πρέπει να αντιδράσουμε κάπως» έλεγε. Ωστόσο δεν είναι όλοι σ’ αυτή τη λογική.

Οι πιο νουνεχείς διερωτούνται: «Το θέμα παραπέμπεται για τη σύσκεψη αρχηγών. Θα γίνει; Και πότε; Και τι θα προκύψει από εκεί; Αν δεν συμφωνήσουν; Μπορούμε να καταψηφίσουμε;»

Οι δεύτερες σκέψεις αποτυπώθηκαν σε μια άτυπη ενημέρωση που διενεμήθη χθες από την Ιπποκράτους, ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ η περιγραφή είναι πιο προσεκτική.

Εξηγείται ότι το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ «γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός». Επιπλέον σημειώνεται – σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους – ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι αυτό που πρώτο απ’ όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011».

Προσέξτε: Δεν λέει «το απαιτούμε, αλλιώς επιφυλασσόμεθα για τη στάση μας» λέει «δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να το θέσουμε».

Στο τέλος φυσικά αναφέρεται… ηρωικά ότι «δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς» ως απάντηση στις διαρροές από το Μαξίμου που εγκαλούσαν τον κ. Βενιζέλο γι’ αυτό ακριβώς. Αλλά η σαφώς διαφορετική φρασεολογία που χρησιμοποιείται, αποκαλύπτει ότι στην Ιπποκράτους δεν θέλουν να υποχρεωθούν – προς χάριν πρόσκαιρων εντυπώσεων – σε μια χειρότερη επικοινωνιακή ήττα από μια… κωλοτούμπα όταν έρθει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο…

By