Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πούτιν: Άδικη και επικίνδυνη η απόφαση για Κύπρο

Photograph by www.time.com
Photograph by time.com

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις στην Κύπρο «άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Dmitry Peskov, σύμφωνα με το Reuters.

O Peskov είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για σήμερα ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις.

«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Peskov.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν περίπου 12 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και οι εταιρικές καταθέσεις αντιστοιχούν σε 19 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία στα τέλη του 2012, σημειώνει η Moody’s.

Η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021.[space size=»30″]

By