Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πούτιν: Εντολή για αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις

 Έναντι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλλαν στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης

putin_cia

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει διατάξει την κυβέρνηση να προετοιμάσει αντίποινα έναντι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλλαν στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης και συμπλήρωσε ότι οποιεσδήποτε νέες κινήσεις πρέπει να αποφύγουν να βλάψουν τους Ρώσους καταναλωτές, όπως αναφέρει το Interfax, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, για να υποστηρίξει τους εγχώριους παραγωγούς αλλά να μην βλάψει τους καταναλωτές» ανέφερε ο Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Voronezh, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Τα πολιτικά εργαλεία οικονομικής πίεσης είναι μη αποδεκτά, έρχονται σε αντίθεση με όλους τους κανόνες» δήλωσε. «Συναφώς, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ήδη προτείνει μια σειρά από αντίποινα ενάντια στις επονομαζόμενες κυρώσεις συγκεκριμένων χωρών. Πιστεύω ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τον στόχο της προστασίας των συμφερόντων των εγχώριων παραγωγών, θα μπορούσαμε βεβαίως να το εξετάσουμε αυτό» τόνισε.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει την αντίδραση της στις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. οι οποίες ουσιαστικά οδήγησαν την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Dobrolet, θυγατρική της Aeroflot, σε αναστολή των πτήσεών της από τις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι η Dobrolet πραγματοποιούσε πτήσεις στην Κριμαία.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti αναφέρει σε άρθρο της ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια μερική ή ολική απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδρομή για να μειώσουν την απόσταση όταν ταξιδεύουν για Ασία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδας, ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις σε δεκάδες κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, επιχειρηματίες καθώς και σε τράπεζες και άλλες εταιρείες σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν τη Μόσχα να διακόψει την υποστήριξη που προσφέρει στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κυρώσεις επεκτάθηκαν στον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας, στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού και σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

By