Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πούτιν: Πολύ κοντά στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Πιθανόν να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου

filorosoi

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι απόψεις του ίδιου και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι «πολύ κοντά», μετέδωσε το πρακτορείο Ria.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία και ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο.

Αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση είπε ότι κάποια από αυτά είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων, η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας η ειρηνευτική διαδικασία για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας και απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να στηρίξουν τις συνομιλίες.

«Ελπίζω πραγματικά ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα αρχίσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Ο λαός της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ειρήνης ενώ οι πολιτικοί θέλουν να παίξουν με τον πόλεμο. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα το επιτρέψω αυτό«, συμπλήρωσε.

Εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη —η λεγόμενη «ομάδα επαφής»— θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Μινσκ με την ελπίδα ότι οι επαφές θα οδηγήσουν στο τέλος της σύγκρουσης, που συνεχίζεται για έξι μήνες, μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

By