Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πού στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας

Σε άβολη θέση επιχειρεί να φέρει ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και… αντάρτες

tsipras800_081113

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Σε πολλαπλούς άξονες κινείται η ξαφνική κίνηση της Κουμουνδούρου να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει το thepaper.gr πριν μία εβδομάδα, λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Προηγήθηκε η συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου λήφθηκε ομόφωνα η σχετική απόφαση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου υπήρξαν οι πρώτες διαβουλεύσεις επί του ζητήματος. Η τριήμερη συζήτηση που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους και να ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.

Από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως οι «ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ και η πραξικοπηματική εισβολή στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων αποτελούν απλά την αιχμή του δόρατος της πρότασης μομφής» και αποδίδουν σε «επικοινωνιακά τερτίπια του Μαξίμου» την προβολή μόνο του ζητήματος της ΕΡΤ ως βασική αιτία της πρότασης.

Κυρίαρχος στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου, να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία και την κατρακύλα της οικονομίας, αφού η κυβέρνηση όπως καθημερινά αποδεικνύεται έχει ήδη αποφασίσει νέα επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το νέο μαχαίρι στο ασφαλιστικό και τις προνοιακές δαπάνες.

Εκτός αυτού στην αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογούν ως ρελάνς την πρόταση μομφής καθώς επαναφέρουν αναπόφευκτα στην ατζέντα και σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου την οικονομία και μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν τον τελευταίο καιρό υπογραμμίζουν ότι επιχειρείται μονίμως αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Επιπροσθέτως, από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι είναι ένα ύστατο μέσο πίεσης για να έρθει στη Βουλή και να αναγκαστεί σε απαντήσεις ο πρωθυπουργός, πράγμα το οποίο έχει να γίνει από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου επιχειρούν μέσα από την πρόταση δυσπιστίας να φέρουν όσους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε «αντάρτικο» κατά επιμέρους μέτρων προ των ευθυνών τους ενεργοποιώντας τις τεκτονικές πλάκες στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο thepaper.gr «από τη Δευτέρα εφόσον δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα μπορεί ούτε ένας βουλευτής να περιφέρεται στα κανάλια ισχυριζόμενος ότι διαφωνεί με τα επικείμενα μέτρα και να προβαίνει σε κούφιες απειλές για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Ο κάθε βουλευτής είναι υπεύθυνος για τη στάση που θα τηρήσει στην ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι όποιες αντιρρήσεις του θα αξιολογηθούν από αυτήν».

Στο στόχαστρο της πρότασης δυσπιστίας βρίσκεται και η Δημοκρατική Αριστερά καθώς από την Κουμουνδούρου αναμένουν να λάβει μία σαφή στάση που θα καθορίσει και την μετέπειτα πορεία του κόμματος, που εδώ και καιρό σχοινοβατεί τηρώντας πάντα μία μεσοβέζικη στάση. Πάντως από την Αγίου Κωνσταντίνου το κλίμα δεν είναι υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ, αφού στελέχη έκαναν λόγο για «κακό timing». Ωστόσο το δεδομένο ρήγμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τη συζήτηση περί κεντροαριστεράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ανταρσίες».

Τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως ακόμα και αν από τη διαδικασία της κυριακάτικης ψηφοφορίας η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή θα είναι εξαιρετικά βραχείας ισχύος και η όποια δυναμική θα εξανεμιστεί γρήγορα, καθώς τα επερχόμενα μέτρα θα είναι τόσο σκληρά που θα πυροδοτήσουν νομοτελειακά νέους κυβερνητικούς τριγμούς και πολιτική ανισορροπία. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα στείλει σαφές μήνυμα ενότητας μετά από τα «φάλτσα» των τελευταίων ημερών.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη συζήτηση της πρότασης μομφής η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να αποσαφηνιστούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα πορευθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τριήμερες διαβουλεύσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By