Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στην πρόταση ΠΑΣΟΚ για 400 χιλιάδες ανέργους

Ο αρμόδιος επίτροπος ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Το «πράσινο φως» έδωσε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση  της συγχρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος που προβλέπει την επιδότηση απασχόλησης έως 400.000 ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ο αρμόδιος επίτροπος, Λάζλο Άντορ, απηύθυνε ρητή σύσταση προς τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έγκριση των κονδυλίων, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Είχε προηγηθεί η άρνηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, καθώς  ο ολλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν Κόος Ρισέλ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση, στον οποίο διεμήνυσε πως εάν προχωρήσει ως έχει το πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο.
Τη συκτάλη πήρε η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, με ερώτηση της επισημαίνοντας πως η υπάρχει αναγκαιότητα να προχωρήσεη η χρηματοδότηση και πως οι αρχικές συζητήσεις στο κολέγιο των επιτρόπων ήταν θετικές.
Τελικώς ο κ. Άντορ έδωσε το πράσινο φως για την ρύθμιση την οποία είχε προωθήσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και είχε εγκριθεί.  
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αξίζει να σημειωθεί πως είχε πάρει την έγκριση της τρόικας, προέβλεπε την επιδότηση απασχόλησης σε κοινωφελή έργα έως 400.000 ανέργων, μέσω του ΟΑΕΔ, με αμοιβή 490 ευρώ για τους άνεργους άνω των 25 ετών ή 427 ευρώ για τους νεότερους, ενώ παράλληλα καλύπτονταν και οι ασφαλιστικές εισφορές.
By