Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πράσινο φως για την εφαρμογή της θανατικής ποινής ξανά στην Οκλαχόμα

Το δικαστήριο απέρριψε τις δύο τελευταίες προσφυγές καθώς και τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Μάρκους Ουέλονς, καταδικασμένο για το φόνο μιας έφηβης

texas

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε χθες, Τρίτη, την πρώτη εκτέλεση που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα έπειτα από εκείνη στην Οκλαχόμα πριν από επτά εβδομάδες, η οποία είχε αφύσικα μεγάλη διάρκεια και είχε γίνει φανερό πως προκάλεσε πόνο στον καταδικασμένο.

Το δικαστήριο απέρριψε τις δύο τελευταίες προσφυγές καθώς και τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Μάρκους Ουέλονς, καταδικασμένο για το φόνο μιας έφηβης, η εκτέλεση του οποίου με θανατηφόρα ένεση παραμένει προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) στο Τζάκσον της Τζόρτζια, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αν δεν υπάρξει κάτι που θα την εμποδίσει την τελευταία στιγμή, θα είναι η πρώτη εκτέλεση έπειτα από εκείνη του Κλέιτον Λόκετ, ο οποίος υπέκυψε μέσα σε φανερό πόνο στις 29 Απριλίου στην Οκλαχόμα.

Καμιά εκτέλεση δεν έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα έπειτα απ” αυτή την ημερομηνία, καθώς οι εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση πέντε καταδικασμένων σε θάνατο αναβλήθηκαν.

Ο θάνατος του Κλέιτον Λόκετ είχε επέλθει 43 λεπτά μετά την ένεση μ” ένα νέο θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, σε σύγκριση με τα περίπου δέκα λεπτά στα οποία επέρχεται συνήθως. Η νεκροψία έδειξε πως το προσωπικό στο οποίο είχε ανατεθεί η εκτέλεση δεν κατάφερε να τοποθετήσει σωστά την ενδοφλέβια παροχή και, έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες, είχε τρυπήσει τη μηριαία φλέβα.

Στις ύστατες προσφυγές του, ο Μάρκους Ουέλονς αμφισβήτησε τη νομοθεσία της Τζόρτζια που διατηρεί απόρρητη ολόκληρη τη διαδικασία της θανατηφόρας ένεσης και προστατεύει την ταυτότητα των κατασκευαστών και των προμηθευτών των προϊόντων. Κατήγγειλε την προέλευση, από έναν μη εγκεκριμένο παρασκευαστή, του αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά και την απουσία εξειδίκευσης του προσωπικού στο οποίο ανατίθεται η εκτέλεση.

Εκτιμά πως αυτός ο «νόμος του απόρρητου» τον κάνει να διατρέχει «ουσιαστικό κίνδυνο να υποστεί σημαντικούς πόνους» όπως συνέβη κατά την εκτέλεση της Οκλαχόμα, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο 58χρονος Μάρκους Ουέλονς καταδικάσθηκε σε θάνατο για το φόνο, το 1989, ενός 15χρονου κοριτσιού, γειτόνισσας και στενής φίλης του γιου της συντρόφου του. Ο Αφροαμερικανός είχε απαγάγει την 15χρονη ενώ εκείνη πήγαινε στο σχολείο της, την είχε βιάσει και στραγγαλίσει μ” ένα καλώδιο τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια είχε κρύψει το πτώμα της σε κοντινό δάσος.

By