Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Πράσινο φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Έγκριση από το EuroWorkingGroup

aaedf5ba125fe87de1938ae262c98e0a_XL

Την –αναμενόμενη– εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Euro Working Group, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι το «Thepaper» είχε προαναγγείλει τη συμφωνία για την εκταμίευση από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έγκριση δόθηκε, με βάση τη θετική για τη χώρα μας έκθεση της Τρόικας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η δόση του ενός δισ. προς τη χώρα μας εκκρεμούσε από τον Ιούλιο. Για την εξέλιξη αυτή θα ενημερώσουν το βράδυ το συμβούλιο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των ελεγκτών, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Με τα δεδομένα αυτά, η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί την Πέμπτη από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και, πριν το τέλος του έτους, θα έχουν κατατεθεί τα χρήματα στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην χρειαστεί η χώρα μας να προβεί σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων, για να καλύψει πληρωμές 1,9 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στα μέσα Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα μεταβεί την Πέμπτη στην «καρδιά» της Ε.Ε. για να παραστεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής για το 2013.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By