Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Πράσινο φως» στις επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση κλιμακίου του ελεγκτικού συνεδρίου, που είχε κρίνει αντίθετα

cosco

«Πράσινο φως» έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από σημερινή διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, στις επενδύσεις της COSCO  στο λιμάνι του Πειραιά που θα αγγίξουν τα 230 εκατ. ευρώ

Η επένδυση προβλέπει  την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ (ΣΕΜΠΟ) από τη ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), η κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και η αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση κλιμακίου του ελεγκτικού συνεδρίου, που είχε κρίνει αντίθετα.

Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο τα έσοδα του ΟΛΠ από τη δραστηριότητα της Cosco στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων θα προκύπτουν με βάση το ύψος των διακινούμενων φορτίων.

Η Cosco έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού» προκειμένου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) είναι αντίθετη με το φιλικό διακανονισμό, καθώς υποστηρίζει ότι «παραχωρείται χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, το Δυτικό Μέτωπο του Λιμανιού ως «πανωπροίκι» στην COSCO».

Υπενθυμίζεται, ότι εκκρεμεί και η έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενο του «φιλικού διακανονισμού» είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο.

By