Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρέσπες: Weekend στις λίμνες

Γεμίζουν ακόμα ένα ποτηράκι ντόπιο τσίπουρο και σου διηγούνται την ιστορία. Κάποτε, λένε, ένας βοσκός αφού γέμισε τη στάμνα του, δεν έκλεισε καλά τη βρύση που έδινε νερό στους κατοίκους του κάμπου.

file

Το νερό ξεχείλισε σχηματίζοντας τις υδάτινες αδελφές της Φλώρινας. Οι τραχείς ορεινοί όγκοι του Βόρα, του Τρικλαρίου, του Βέρνου και της Βαρνούντας τότε έκλεισαν, κρατώντας τις λίμνες στην ασφαλισμένη πέτρινη αγκαλιά τους για πάντα. Ανάμεσα στα καλαμένια φιόρδ της Μικρής Πρέσπας, τα πρόχειρα αραγμένα μονόξυλα που ο ιδιοκτήτης τους παράτησε με τη σιγουριά πως θα τα ξαναβρεί στο ίδιο σημείο όταν τα χρειαστεί. Τα νεροβούβαλα πλατσουρίζουν και οι πελεκάνοι μαζεύονται στην καθημερινή τους “συνέλευση” αγνοώντας σχεδόν επιδεικτικά την παρουσία των ψαράδων που καθαρίζουν και μπαλώνουν τα δίχτυα τους λίγο πιο πέρα. Στον αέρα πλανιέται έντονη η οσμή απο το καυτό κατράμι που απλώνουν στα σκαριά των καϊκιών τους.

[pullquote style=»border-left»]Πρέπει να τα ‘χουν έτοιμα, όπως κάθε χρόνο, για τη στιγμή που θα χρειαστεί μεταφέρουν τους επιβάτες στα απόμερα ασκηταριά για να θαυμάσουν τις παλιές βραχογραφίες της Παναγιάς της Ελεούσας και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Περπατώντας την ξύλινη γέφυρα φτάνουμε στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου όπου μας περιμένει μία χούφτα άνθρωποι και ένας απίστευτος αριθμός από βυζαντινούς ναούς του  12ου και 13ου αιώνα. Στη Μεγάλη Πρέσπα κάνουμε βαρκάδα σε τρεις χώρες ταυτόχρονα: μέσα στη λίμνη, μια σημαδούρα υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο Τριεθνές, ακριβώς πάνω στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Στην τελευταία ανήκει και το 60% περίπου της λίμνης. Μία στενή λωρίδα ξηράς με μήκος 5χλμ. χωρίζει την Μεγάλη Πρέσπα από την Μικρή Πρέσπα, που έχει έκταση 44 τετρ. χλμ. με ένα μικρό τμήμα της να ανήκει στην Αλβανία. Αυτά τα υγρά σύνορα αποτελούν τον επί της γης παράδεισο για κάθε φυσιολάτρη. Ιδανικό σημείο-παρατηρητήριο το χωριό του Αγίου Γερμανού από όπου βλέπουμε τις λίμνες να απλώνονται μπροστά μας. Εδώ είναι που ο χρόνος σταματά και τα πάντα αναζητούν μια καινούργια αρχή: σκέψεις, σύνορα, ιδεολογίες.[/pullquote]

  

Διαμονή

Φίλιππος Δίπλα στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας το κτίριο του 1890 αναπαλαιώθηκε το 2007 και έγινε παραδοσιακό ξενοδοχείο. Βρίσκεται ακριβώς στην πλατεία του χωριού. Αποτελείται από 5 άνετα δωμάτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τρία τρίκλινα και δύο δίκλινα ενώ στην κοινόχρηστη κουζίνα θα βρείτε ροφήματα για το πρωινό σας αλλά και όλα τα απαραίτητα σκεύη για να ετοιμάσετε ένα γεύμα (Ψαράδες, τηλ.: 23850 46234, www.hotel-philippos.gr, από 50 το δίκλινο).
Mimallones Ρομαντικό ξενοδοχείο με ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες που απολαμβάνουν υπέροχη θέα στη λίμνη και τα βουνά. Σε όλα θα βρούμε έπιπλα της COCO-MAT, υπερ-άνετα στρώματα και μαξιλάρια, σεντόνια και πετσέτες από 100% βιολογικό βαμβάκι, αφράτα μπουρνούζια και παντόφλες ενώ στις σουίτες μας περιμένουν queen size κρεβάτια, jacuzzi και πέτρινο τζάκι. Το εστιατόριο που σερβίρει αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα για μεσημεριανό και δείπνο (Λαιμός, τηλ.: 23850 51422, www.mimallones.gr, από €45 το δίκλινο με πρωινό).
Άγιος Αχίλλειος Είναι ο μοναδικός ξενώνας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στην Μικρή Πρέσπα. Ο κύριος Παρασκευόπουλος και η οικογένειά του (από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους) μας φιλοξενούν στα λιτά αλλά πολύ προσεγμένα δωμάτια που προσφέρουν υπέροχη θέα στη λίμνη. Στο εστιατόριο γευόμαστε την τοπική κουζίνα, τα ψάρια της λίμνης, το ντόπιο κρέας και το καλό κρασί (Άγιος Αχίλλειος, τηλ.: 23850 46601, από €35 το άτομο).
  

Φαγητό

Πρέσπειον Ο Νίκος και η Ελένη φτιάχνουν τα πάντα με τα χέρια τους. Μας άρεσαν οι σπάνιοι φασουλοκεφτέδες, αλλά και οι πίτες με άγρια μανιτάρια και τσουκνίδες. Την τιμητική τους έχουν τα αρνίσια παϊδάκια και όλα ψητά κρεατικά για να τα συνοδεύσουμε με ντόπιο τσίπουρο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γευστικότατα κεφτεδάκια από βουβαλίσιο κρέας (Άγιος Γερμανός, τηλ: 23850 51442, από €12 το άτομο).
Συντροφιά H ταβέρνα του κυρίου Χριστιανόπουλου φημίζεται για τα ψάρια του γλυκού νερού. Με τα ούζα του ταιριάζουν μαγικά οι μεζέδες: τσιρόνια λιαστά με πιπεριές, ψητό γριβάδι (ή πέστροφα) με ντομάτα, χωριάτικο λουκάνικο και μανιτάρια τηγανητά με κρεμμυδάκια, ρίγανη και πιπεριά. Σπεσιαλιτέ η φασολάδα με κόκκινη πιπεριά (Ψαράδες, τηλ: 23850 46107, από €10 το άτομο).
Το Τζάκι Οικογενειακή ταβέρνα-καφενείο που ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί σταθερή αξία για καλομαγειρέμενες παραδοσιακές συνταγές. Η ζεστή χειμωνιάτικη αίθουσα συμπληρώνεται από μια όμορφη αυλή – που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι. Σερβίρονται μαγειρευτά και ψητά, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σπιτικές πίτες, τα ψάρια από τη λίμνη και η φασολάδα. Το κρασί και το τσίπουρο φτιάχνονται στο καζάνι του χωριού (Άγιος Γερμανός, τηλ.: 23850 51470, www.totzaki-prespes.gr, από € 12 το άτομο).
  

ΠΗΓΗ: arttravel.gr

By