Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πραγματικότητα και ελπίδες

  Ακόμα και για να εφαρμοστεί στην πράξη ο καινούργιος οδικός χάρτης για την ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία

anergia 1

Παρά τα όσα περί του αντιθέτου ισχυρίζονται αρκετοί η ανάπτυξη δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνιση της στη χώρα.Και βέβαια όσο θα παραμένει σχέδιο στα χαρτιά, τόσο η αγορά θα μένει στη γνωστή εικόνα είτε της αναμονής είτε της κατάρρευσης. Η εξαγγελία για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο αποτελεί σίγουρα ελπίδα, από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή το καράβι πηγαίνει χωρίς να υπάρχει σχέδιο πλεύσης.

Ως προς όλα τα υπόλοιπα όμως, χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Ακόμα και για να εφαρμοστεί στην πράξη ο καινούργιος οδικός χάρτης για την ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.

Το κλίμα όμως δεν αλλάζει μόνο με εκθέσεις που παρουσιάζουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.
Ιδιαίτερα θετική η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της Οικονομίας. Πολύ αισιόδοξο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τους στόχους της οικονομίας μέχρι το 2018. Ακόμα και η έκθεση του ΟΟΣΑ, με τους ερευνητές του να προσπαθούν να ρίξουν λίγο τον πήχη της αισιοδοξίας, υπήρξε θετική για τα επόμενα χρόνια.

Όμως, η εικόνα που παρουσιάζουν οι εκθέσεις απέχουν παρασάγγας από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Τα στοιχεία καθημερινά δείχνουν ότι υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα μέχρι το “ξέφωτο”. Ωστόσο, η αγορά διψά για θετικές ειδήσεις
Η ανακοίνωση ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2014 ανήλθε σε 26,5% έναντι 26,7% το Φεβρουάριο του 2013 και 26,6% τον Ιανουάριο του 2014, αποτέλεσε για κάποιους αφορμή να πανηγυρίσουν ότι τα στοιχεία αποτελούν δείγμα ανάσχεσης της ανεργίας.

Και όμως δεν μπορεί κανείς να δηλώνει αισιόδοξος όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.300.165 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.408.565 άτομα.

Η πραγματικότητα της αγοράς, είναι η πιο σαφής απάντηση σε όσους θέλουν να παρερμηνεύσουν τα στοιχεία. Για παράδειγμα, και πάλι χθες, έγινε γνωστό ότι από το 2010 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2014, σβήστηκαν από τον επιχειρηματικό χάρτη της Θεσσαλονίκης 931 βιοτεχνίες ενδυμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα τη δραστηριότητα τους ξεκίνησαν μόλις 194 επιχειρήσεις.

Προχθές έγινε γνωστό ότι οι φορολογούμενοι “φορτώνονται” σταθερά κάθε μήνα με 1δισ ευρώ φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από την αρχή του χρόνου έως τον Μάρτιο οι οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν στα 3,562 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 61,9 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια .

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα όμως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να εισπράξει μόλις 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιά επιπλέον 561 εκατ. ευρώ.

Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, ότι η πραγματικότητα απέχει ακόμα πολύ μέχρι να ταυτιστεί με τα στοιχειά που παρουσιάζουν οι εκθέσεις. Και αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, απλά θα τον πάρει η κατηφόρα.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By