Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Κλειστές οι πρεσβείες την Κυριακή για προληπτικούς λόγους

για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ

state11Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις αμερικανικές πρεσβείες και τα αμερικανικά προξενεία της σε διεθνές επίπεδο δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή, για λόγους ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μέρι Χαρφ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο «προληπτικού χαρακτήρα», αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες για κάποια συγκεκριμένη απειλή ή να πει για ποιες ακριβώς πρεσβείες και ποια ακριβώς προξενεία πρόκειται.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή σε πολλές πρεσβείες και προξενεία να μην λειτουργήσουν ή να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους την Κυριακή 4η Αυγούστου», είπε η εκπρόσωπος αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η απόφαση αυτή ελήφθη για λόγους ασφαλείας, «προληπτικά», ώστε να προστατευθούν «το προσωπικό μας και όσοι θα ήθελαν να επισκεφθούν τα κτίριά μας», πρόσθεσε η Χαρφ.

Μετά την ημερομηνία αυτή –κατά την οποία λήγει το Ραμαζάνι– η αμερικανική κυβέρνηση θα μελετήσει την επαναλειτουργία των αμερικανικών διπλωματικών αντιπροσωπειών που θα έχουν κλείσει, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Ωστόσο, επισήμανε πως «είναι πιθανό ότι ορισμένες θα μείνουν κλειστές για πολλές ημέρες».

Η πλειονότητα των κτιρίων της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ είναι κλειστά ούτως ή άλλως την Κυριακή, η οποία όμως είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και στα προξενεία τους μετά την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης την 11η Σεπτεμβρίου 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις Αμερικανοί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By