Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πριν από 21 χρόνια ο Drazen Petrovic έφυγε από την ζωή σε τροχαίο.

Το ΝΒΑ Greece θυμάται τον πρώτο Ευρωπαίο σταρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

1

Η πορεία του Drazen Petrovic στο ΝΒΑ μέσα σε 300 λέξεις:

“Επιλέχθηκε στο Νο 60 του ντραφτ του 1986 από τους Portland Trail Blazers στις 17 Ιουνίου 1986. Έκανε ντεμπούτο στο ΝΒΑ στις 3 Νοεμβρίου 1989, στη νίκη των Blazers με 114-96 επί των Kings, έχοντας 7 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 10 λεπτά συμμετοχής. Σημείωσε για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό πόντων σε αγώνα ΝΒΑ στις 15 Νοεμβρίου 1989, όταν είχε 11 πόντους και 2 ασίστ στην ήττα του Portland με 109-107 από τους Suns. Ξεπέρασε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο ΝΒΑ τους 20 πόντους στις 20 Φεβρουαρίου 1990, όταν είχε 22 πόντους στη νίκη των Blazers με 104-94 επί των Hornets.

Στις 23 Ιανουαρίου 1991, είδε το αίτημά του για ανταλλαγή να πραγματοποιείται, με το Portland να τον στέλνει στους Nets. Δύο ημέρες αργότερα, στο ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα είχε 14 πόντους στην ήττα των Nets με 108-103 από τους Lakers του Magic Johnson και του άλλοτε κολλητού του, Vlade Divac. Στις 2 Νοεμβρίου 1991, στην πρεμιέρα της σεζόν 1991/92, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του βασικός σε αγώνα ΝΒΑ, έχοντας 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ στη νίκη των Nets με 116-108 επί των Hornets. Στο τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ, στις 9 Μαΐου 1993, είχε 11 πόντους με 4/10 σουτ, βλέποντας τους Nets να χάνουν με 99-89 από τους Cavaliers και να αποκλείονται με 3-2 νίκες στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του στο ΝΒΑ, ξεπέρασε 205 φορές τους 10 πόντους σε έναν αγώνα και 99 φορές τους 20 πόντους. Έκλεισε την καριέρα του στο κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου έχοντας 15.4 πόντους μέσο όρο με 43.7% στα τρίποντα. Στην τελευταία του σεζόν στο ΝΒΑ είχε 22.3 πόντους μέσο όρο. Και, τελικά έφυγε από την ζωή στις 7 Ιουνίου 1993, σε έναν βροχερό δρόμο στο Ντένκεντορφ της Γερμανίας”.

300 λέξεις. Ούτε μία παραπάνω. 300 λέξεις γεμάτες αριθμούς, ημερομηνίες, ρεκόρ. 300 λέξεις που δεν μπορούν να δείξουν σε καμία περίπτωση το ποιός ήταν πραγματικά ο Drazen Petrovic και πόσο άλλαξε την άποψη των Αμερικανών για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

New Jersey Nets v New York Knicks

 

Η κληρονομιά του Drazen

Πολύ καιρό πριν ο Dirk Nowitzki αλλάξει το μπάσκετ με την απίστευτη ικανότητά του να παίζει κοντά και μακριά στο καλάθι με ύψος 2.13 μέτρα, καταφέρνοντας να αναδειχθεί MVP της regular season στο ΝΒΑ, πολύ καιρό πριν ο Andrea Bargnani γίνει Νο1 στο ντραφτ, σπάζοντας και το τελευταίο οχυρό των Αμερικανών, πολύ καιρό πριν ο Tony Parker κερδίσει στον σεβασμό όλων, πολύ καιρό πριν ακόμα και ο “πολύς” Arvydas Sabonis πάρει την απόφαση να πάει στο ΝΒΑ, υπήρχε ο Drazen Petrovic. Ένας πραγματικά ξεχωριστός παίκτης, που στο μυαλό του είχε μονίμως ένα πράγμα: Το μπάσκετ.

Σε αντίθεση με τις μέρες μας, που ακόμα και μέτριοι Ευρωπαίοι παίκτες που πάνε στο ΝΒΑ βλέπουν να υπάρχουν απαιτήσεις από αυτούς, όταν ο Petrovic πέρασε τον Ατλαντικό παρέα με τον Vlade Divac και τον Sarunas Marciulionis την σεζόν 1989/90, αντιμετωπίστηκαν ως… πειραματόζωα. Πριν από 25 χρόνια εξάλλου το ΝΒΑ έμοιαζε να είναι για τους Ευρωπαίους ότι το Άγιο Όρος για τις γυναίκες. Κοινώς… άβατο.

Ο Petrovic όμως, αλλά και οι Divac, Marciulionis, τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο βήμα πριν από 25 χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο για όλους τους υπόλοιπους στη συνέχεια. Και για τον Nowitzki και τα αδέλφια Gasol, αλλά και για τους… Nikoloz Tskitishvili και Zarko Cabarkapa.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές. Και θα ειπωθεί ακόμα μία: Ο Drazen Petrovic ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΤΑΡ στην ιστορία του ΝΒΑ. Αυτός που έδειξε ότι δεν μπορούν να παίξουν σπουδαίο μπάσκετ μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι απλώς τεμπέληδες, που δεν παίζουν άμυνα, όπως πίστευαν πριν από 25 χρόνια στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια ο Drazen έφυγε από την ζωή σε τροχαίο. Και βύθισε στο πένθος όλο τον κόσμο. Όχι επειδή σημείωσε συνολικά 4.461 πόντους στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Όχι επειδή πριν πάει στο ΝΒΑ ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ σταρ στην Ευρώπη. ΟΧΙ. Ο κόσμος όλος βυθίστηκε στο πένθος γιατί πολύ απλά δεν άντεχε στην ιδέα ότι δεν θα δει ξανά στο παρκέ ίσως τον πιο ψυχωμένο παίκτη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τον άνθρωπο που τόλμησε εκεί που όλοι οι άλλοι φοβόντουσαν. Και βγήκε νικητής. Και αυτή είναι η κληρονομιά του Drazen. Του πρώτου Ευρωπαίου σταρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

By