Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πριν καθίσει το παιδί σου στο θρανίο ή πριν χτυπήσει το κουδούνι

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα μεγάλο βήμα για οποιοδήποτε παιδί

sxoleio

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι ένα μεγάλο βήμα για οποιοδήποτε παιδί καθώς η μετάβαση στη σχολική ηλικία αποτελεί σημαντικό στάδιο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. Τα παιδιά από την πλευρά τους, παρουσιάζουν αυξημένο άγχος όταν δε γνωρίζουν τι θα συναντήσουν. Εδώ, έρχονται οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή τους με κατάλληλη προετοιμασία. Ακολουθούν συμβουλές που διευκολύνουν την διαδικασία αυτή:

Μείνετε συνδεδεμένοι

Ξεκινήστε την ημέρα σας με το παιδί σας με ένα πεντάλεπτο χουζούρεμα στο κρεβάτι ή στον καναπέ, και εκφράστε του την αγάπη σας.

Δημιουργήστε μία ήρεμη οικογενειακή ρουτίνα με ύπνο νωρίς το βράδυ και ήρεμο ξύπνημα το πρωί.

Όταν το παιδί δεν έχει κοιμηθεί καλά δεν έχει εσωτερικές δυνάμεις να αντιμετωπίσει τον αποχαιρετισμό για το σχολείο και ακόμη περισσότερο την επιμέλεια του σχολείου.

Δώστε στο παιδί σας ένα τρόπο να σας διατηρεί στην σκέψη του

Για τα περισσότερα παιδιά η μεγαλύτερη πρόκληση κατά την προσαρμογή στο σχολείο είναι ο αποχαιρετισμός. Με ένα τελετουργικό συνήθειας όπως μία αγκαλιά και λόγια: ‘’ σ ΄ αγαπώ, να έχεις μία υπέροχη μέρα, θα έρθω στις 2 να σε πάρω!’’ αναπτύσσεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Ηρεμήστε τους φόβους του

Το μεγαλύτερο άγχος των παιδιών στο σχολείο προκαλείται από την ανήσυχη σκέψη ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό στους γονείς τους. Διαβεβαιώστε λοιπόν το παιδί σας ότι θα είστε απολύτως καλά, ότι για οτιδήποτε συμβεί το σχολείο θα επικοινωνήσει μαζί σας και ότι η αγάπη σας παραμένει ακόμα και όταν δεν είσαστε μαζί του.

Να είστε σε εγρήγορση για τους λόγους ανησυχίας του

Συνήθως μετά από λίγες εβδομάδες το παιδί έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον του σχολείου. Σε μερικές περιπτώσεις η ανησυχία τους όμως όταν παραμένει μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρότερων προβλημάτων όπως εκφοβισμός, προβλήματα όρασης που το δυσχεραίνουν να δει στον πίνακα ή μαθησιακές δυσκολίες.

Διευκολύνετε την επικοινωνία του με τα άλλα παιδιά

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη φιλίας τουλάχιστον με ένα παιδί. Ρωτήστε την δασκάλα του εάν έχει παρατηρήσει περισσότερη συναναστροφή με κάποιο άλλο συμμαθητή του και ρωτήστε το παιδί σας αν θέλει να προσκαλέσει κάποιον στο σπίτι σας για παιχνίδι. Εάν δεν νιώθει άνετα μπορείτε εσείς να προσκαλέσετε τους γονείς του και σίγουρα μέχρι το τέλος της επίσκεψης θα τρέχουν στο σπίτι.

Εξασφαλίστε την παρουσία σας έξω από το σχολείο λίγο πριν το κουδούνι σχολάσματος

Τελειώνοντας μία σχολική μέρα η απουσία σας και αντίθετα η παρουσία των άλλων γονέων και η αποχώρηση των συμμαθητών του εντείνει το άγχος του.

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή- Ψυχοθεραπεύτρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By