Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προβόπουλος: Όχι άλλη μείωση μισθών

ftoxia athina

Η ΤτΕ αποκαλύπτει: «Τσεκούρι» στις αποδοχές πάνω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Νέα μείωση στις αποδοχές των Ελλήνων το 2013, αλλά και δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Τράπεζα,  η συνολική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, ποσοστό μεγαλύτερο από τη μνημονιακή δέσμευση που είναι να περιοριστεί κατά 15%.

Η μείωση στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013 θα αγγίξει το 7,7%, ενώ η μείωση των αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Ωστόσο, θα ανέλθει στα επίπεδα του 10% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις τράπεζες. Το 2012 η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων,  μειώθηκε το 2012 κατά 6%.

Δραματικά είναι, όμως, τα στοιχεία  για τη φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύει επιδείνωση των δεικτών φτώχειας τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010  ήταν 16%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας, δηλαδή το 2011 έφθασε στο 22,9%! Σε ένα, δηλαδή, μόνο έτος  καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 43,1%.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα του 2010, το 21,4% του πληθυσμού της χώρας ή 901.194 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.341.400 άτομα, βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της “σχετικής φτώχειας”.

Tο μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας ανήλθε το 2010 σε 21.590 ευρώ, δηλαδή ήταν μειωμένο κατά 12,2% έναντι του προηγούμενου έτους (2009: 24.224 ευρώ).

Ο κ. Προβόπουλος ζητά το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών να αντιμετωπιστεί ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα δημόσιας πολιτικής στην Ελλάδα. Από την εξέταση των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία πληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

Όπως τονίζει, η φτώχεια συνδυάζεται και με άλλες ακόμη πιο ανησυχητικές, παραμέτρους και ιδίως το γεγονός ότι η ανεργία έχει πλέον πλήξει τον “σκληρό πυρήνα” του εργατικού δυναμικού, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν “αρχηγοί ή υπεύθυνοι νοικοκυριού” έχει αυξηθεί κατά 10 περίπου εκατοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία.

 

By