Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβόπουλος: Οι τράπεζες να είναι έτοιμες για δύο χρόνια ύφεσης

Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια να αντέξουν δυο ακόμη χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες και για το καλό και για το κακό σενάριο όσον αφορά στην ύφεση, διαμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters  για τα stress tests.  Το δυσμενές σενάριο στα stress tests που θα διενεργήσει η ΤτΕ περιλαμβάνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο χρόνια.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που αντανακλά τις δικές μας προβλέψεις αλλά και της τρόικα, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Με βάση όμως το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έλθει το 2016, με μικρή ετήσια μείωση του ΑΕΠ έως τότε» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σημείωσε πάντως ότι το  δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη της ΤτΕ για τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν οι Εθνική, Τ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» να θεωρηθεί πρόβλεψη το δυσμενές σενάριο. «Την προηγούμενη φορά, είναι λες και το σύμπαν συνωμότησε για να οδηγήσει στο δυσμενές σενάριο της Blackrock (το 2011). Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι», σχολίασε.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης και εκτίμησε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της ανάπτυξης θα βελτιώσει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών και επενδύσεων.

Τόνισε επίσης ότι τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. «Είναι επιτακτικό, τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια, που ανέρχονται μεταξύ 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα για τον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε.

Πηγή: euro2day.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By